Foto: Scanpix

Flera regeringsbyggnader blockeras i Bangkok

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranterna i Bangkok som vill fälla regeringen har nu intagit flera regeringsbyggnader i staden. SVT:s Asienkorrespondent Niklas Sjögren finns på plats.

Finansdepartementet intogs tidigt på måndagen och senare på kvällen bröt demonstranterna även upp grindar till utrikesdepartementet och departementet för public relations.

När det gäller finansdepartementet verkar demonstranternas belägring ha slagit ut alla möjligheter för departementets tjänstemän att arbeta. Demonstranterna har nämligen stängt av el och vatten in till byggnaden.

Politisk kris i Thailand 2013

Det är ännu oklart om även belägringen av de andra departementen fått samma resultat.

– Alla dessa byggnader har byggts med våra skattepengar. Så vi har rätt att blockera departementens arbete, sa demonstranternas ledare Suthep Thaugsuban under måndagskvällen.

Vill undvika våld

– Vi är inte ute efter tjänstemännen. Det är regeringen vi vill ha bort, sa demonstranten Niwat Sirikanitrat till SVT när vi mötte på hennes väg fram mot parlamentet.

Parlamentet har polisen dock slagit en järnring kring, med betongblock och kravallutrustade patruller.

Premiärminister Yingluck Shinawatra har sagt att demonstranterna inte ska mötas med våld och demonstranternas belägring av regeringsbyggnader vekar inte heller ha mötts med något motstånd från polis, vakter eller tjänstemän.

Misstroendeomröstning nära

Parlamentet ska idag tisdag genomföra en slags misstroendediskussion mot premiärministern. Även om misstroendeomröstning kan bli aktuell. Men eftersom hennes parti Pheu Thai är i majoritet i parlamentet lär hon överleva en sådan omröstning.

Demonstranterna som ny fyller Bangkoks gator vill ha bort regeringen som de säger styrs i det dolda av den avsatte förre premiärministern Thaksin Shinawatra, nu i exil i Dubai. Men de vill mer än så.

– Vi vill upprätta en folkets administration, ändra reglerna för Thailands politiska system och göra landet till en riktig konstitutionell demokrati, säger demonstranternas ledare Suthep Thaugusban.

Suthep Thaugusban satt fram till för bara några veckor sedan i parlamentet för oppositionspartiet Demokratiska partiet men valde att lämna för att istället ta kampen ut på gatorna.

Kamp mellan kungahus och parlament

Den kamp som nu förs i Thailand mellan regeringen och oppositionen/demonstranterna handlar bland annat om var makten att leda landet ska ligga. Hos ett fullt ut folkvalt parlament, som regeringen föreslagit och kämpar för.

Eller hos de traditionella institutionerna, som kungahuset, höga råd och författningsdomstolar. Något som oppositionen och demonstranterna slåss för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet