Flygbladet där boende i norra Gaza uppmanas evakuera sina bostäder. Foto: Marie Nordstrand/SVT

Tusentals flyr från norra Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals palestinier på den norra delen av Gazaremsan flyr sina hem, efter varningar från Israel om att attackerna från luften kommer att intensifieras. Boende i området vittnar om en skräcknatt.

Israelisk militär meddelade i ett uttalande under lördagskvällen att informationen skulle förmedlas till invånarna i norra Gaza via flygblad, telefonsamtal och medier. Under natten till söndag släpptes flygblad ner över norra Gaza.

SVT:s Marie Nordstrand på plats i västra Gaza har fått fatt på ett flygblad. På lappen står det att området kommer att angripas och att de boende måste evakuera – om inte stannar man kvar på egen risk med fara för sitt liv.

Konflikten i Gaza 2014

– Det här är ett verkligt hot, inte ett psykologiskt, sade israeliska militärens talesman general Moti Almoz enligt AFP, och tillade att befolkningen kunde skadas allvarligt.

Enligt SVT:s Marie Nordstrand är det stora mängder människor som nu lämnar sina hem.

– Vi har varit i norra Gaza nära den israeliska gränsen där tusentals personer nu har evakuerats från det området. Folk tar med sig det de kan hemifrån och beger sig mot provisoriska flyktingläger som är i FN:s skolor nere i centrala Gaza, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet