En flyktingbåt med 400 ombord har förlist utanför södra Italiens kust. Foto: SVT

Flyktingbåt med 400 sjönk

Uppdaterad
Publicerad

15 personer uppges ha mist livet när en båt fylld med flyktingar på måndagen sjönk utanför den italienska ön Lampedusa.

Enligt den italienska dagstidningen La Repubblica kapsejsade ett fartyg med omkring 400 passagerare cirka 100 nautiska mil utanför ön Lampedusa tidigare i dag. 15 döda kroppar ska hittills ha bärgats och omkring 240 personer räddats från olycksbåten, enligt tidningen Corriere della Sera.

Hundratals ombord

Enligt befälhavare Giuseppe Cannarile från den italienska kustbevakningen pågår räddningsoperationen nu för fullt.

– Vi vet ännu inte hur många som befann sig ombord, men vi beräknar att det rör sig om hundratals. Nu befinner vi oss på olycksplatsen och arbetar utan avbrott.

Även handelsfartyg som befunnit sig i området ska ha lagt om kursen för att delta i räddningsoperationen, liksom en helikopter från den italienska kustbevakningen.

Flyktingbåten ska ha upptäckts av en bogserbåt, som larmade den italienska sjöbevakningen då man uppträckte att fartyget befann sig i sjönöd.

Senast i går miste över 40 människor livet när en flyktingbåt sjönk nära Tripoli utanför den libyska kusten, medan 51 personer räddades ur vågorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.