Foto: AP/TT

Iran avrättade 500 under förra året

Uppdaterad
Publicerad

Iran avrättade minst 500 människor mellan januari och november 2014, enligt FN:s råd för mänskliga rättigheter. Den nye iranske presidenten Hasan Rohani anklagas för att inte ha hållit givna löften.

Rapporten talar om kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran som riktats mot kvinnor, religiösa minoriteter, journalister och aktivister (för demokrati och mänskliga rättigheter).

Det svenska nätverket Förenade Föreningar för ett fritt Iran (FFFI) uppmanar nu svenska regeringen och utrikesministern att försöka stoppa avrättningen av sex politiska fångar i Iran. De kommer från Irans kurdiska minoritet och står inför omedelbar avrättning.

FN-rådet säger också att Iran inte hållit den nye presidenten Hasan Rohanis löft att utöka skyddet för religiösa grupper och att ändra lagstiftningen som diskriminerar minoritetsgrupper, enligt den brittiska nyhetsbyrån Reuters. När han tillträde sågs han som en ”reformpresident”.

Unga flickor tvingas till giftermål

Flickor är tvingade att gifta sig unga. 48.450 flickor i åldrarna mellan 10 och 14 år tvingades in i äktenskap 2011 och minst 1.537 under 10 år tvingades att gifta sig under 2012, säger rapporten.

Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif klagade på måndagen inför FN-rådet om ”dubbel standard” med syfte att politisera.

Det är alltså troligt att Iran avrättat minst 500 människor men siffran kan vara ännu högre, enligt rådet.

Höga dödssiffror

De flesta av offren fick inte en rättvis rättegång, anser rådet. Över 80 procent av de avrättade hade brutit mot narkotikalagarna.

FN uttalar sitt stora bekymmer över de ständigt höga dödssiffrorna – det gäller även avrättningar av politiska fångar och ungdomar. FN kräver att Iran stoppar avrättningarna och avskaffar dem för ungdomar.

Personer som söker ett större erkännande av sina religiösa och språkliga rättigheter riskerar stränga straff, inklusive dödsstraff, säger DN-rådet.

Tortyr

Teheran har också fortsatt att slå ner på yttrandefriheten och bland annat stängt 5 miljoner webbsajter och fängslat journalister. Man har även förbjudit advokater som sysslar med mänskliga rättigheter och trakasserat demokratiaktivister.

Misstänkta har enligt anmälningar till FN-rådet torterats eller behandlats illa och har hållits i månader i isoleringsceller utan möjlighet att kontakta en advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.