Första levernsen av marijuana packas upp av butiksägare i Seattle, Washington. Foto: TT

Nu är försäljning av marijuana lagligt i Washington

Uppdaterad
Publicerad

För 20 månader sedan röstade delstaten Washingtons invånare igenom förslaget att legalisera öppen försäljning av marijuana till vuxna.

På tisdagen trädde förslaget i kraft.

Den nordvästra delstaten Washington blev på tisdagen den andra amerikanska delstaten att tillåta öppen försäljning av marijuana till vuxna över 21 år. Först ut var Colorado, där det det varit lagligt sedan nyårsdagen, medan det i Washington endast varit lagligt att producera och inneha cannabis fram till i dag.

En handfull platser

Enligt New York Times började försäljningen enbart på en handfull platser under tisdagen, eftersom det för tillfället endast finns begränsad mängd marijuana i butikerna. Anledningen är att de producenter som har fått tillstånd att odla marijuanaplantor i Washington inte har hunnit fylla upp sortimentet ännu.

Utanför en av de butiker som beviljats licens i storstaden Seattle var kön lång. 21-årige studenten Caden Robinson hade väntat i över tre timmar.

– Min pappa sa att jag skulle komma hit. Han sa: ”Gå och skriv historia”, berättar han för New York Times.

Beslutet har kritiserats

Beslutet att legalisera försäljning av marijuana har kritiserats starkt av narkotikamotståndare, som hävdar att beroendet kommer att öka. I samband med Colorados legalisering skrev lokaltidningen Denver Post att marijuana har ”en lång historia och en osäker framtid” i delstaten. Tjänstemän i delstatsförvaltningen spår dock ett ordentligt klirr i kassan. De räknar med att försäljningen av marijuana på sikt kommer att uppgå till motsvarande 3,7 miljarder kronor årligen, varav drygt 430 miljoner kronor i skatteintäkter.

Alaska och Oregon nästa

På federal nivå i USA klassas marijuana som olaglig narkotika, men Obamaregeringen anser att delstaterna får fatta egna beslut i frågan. I omkring 20 delstater tillåts marijuana för medicinskt bruk.

Näst på tur att besluta om en legalisering står delstaterna Alaska och Oregon, där folkomröstningar väntas hållas i november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.