Försökte simma till Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

En amerikan ville träffa Nordkoreas ledare, och försökte simmandes ta sig in i landet.

En amerikansk medborgare greps av sydkoreanska soldater sedan han försökt simma över en gränsflod till Nordkorea. Mannen, som är i 30-års-åldern, ska i förhör ha sagt att han ville träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Gränspatrullen ska ha hittat mannen utmattad på södra stranden av floden Han, som utgör en del av den tungt militariserade gränsen mellan Nord- och Sydkorea, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap. Han har överlämnats till berörda myndigheter, enligt Sydkoreas försvarsdepartement.

Den amerikanska ambassaden i Seoul har än så länge inte kommenterat ärendet.

Nord- och Sydkorea är formellt fortfarande i krig med varandra, sedan konflikten som pågick 1950-1953 slutade med en vapenvila, inte ett fredsavtal. Försök att korsa gränsen är ovanliga, och väldigt farliga.

Det senaste fallet påminner om då amerikanen Evan Hunziker simmade över floden Yalu från Kina till Nordkorea 1996, efter ett alkoholindränkt vad med en kompis, skriver AFP. Han greps för spionage och satt fängslad i tre månader.

Tre amerikaner sitter fängslade i Nordkorea. I söndags dömdes Matthew Miller, som i april rev sitt turistvisum i bitar och krävde asyl i landet, till sex års straffarbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.