Frankrikes regering prövas

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president François Hollande och hans regering väntas klara den förtroendeomröstning som senare i dag ska hållas i landets parlament.

Premiärminister Manuel Valls har de senaste två dagarna ägnat sig åt en charmoffensiv för att förmå kritiska parlamentsledamöter inom Socialistpartiets vänsterflygel att rätta in sig bakom regeringens ekonomiska politik. Christian Paul, en av de ledande kritiska ledamöterna, säger att ”flera dussin” av partiets ledamöter väntas lägga ner sina röster.

– Det är en protest mot en premiärminister som vägrar att ändra en politik som en majoritet av det franska folket anser inte funderar och är orättvis, säger Christian Paul till AFP.

Skyr nyval

Ingen inom Socialistpartiet har intresse av att fälla regeringen eftersom det skulle innebära nyval och troligen stora valframgångar för Marine Le Pens högerextrema Nationella fronten. Valls har målat upp en hotbild och manat till enighet inom Socialistpartiet och varnat för att Nationella fronten står ”vid maktens portar”.

– Rädslan för en katastrof är fortfarande den bästa källan till enighet, säger statsvetaren Philippe Braud till AFP.

Valls upprepade i parlamentet på eftermiddagen inför omröstningen att regeringen håller fast vid sin ekonomiska reformpolitik som innebär att man ska spara i statens utgifter med 50 miljarder euro under tre år. I regeringens paket, den så kallade ansvarspakten, ingår också skattelättnader för företagen mot att de skapar nya jobb.

Låg tillväxt

Frankrikes ekonomi präglas av hög arbetslöshet och låg tillväxt. En opinionsundersökning visar att två av tre väljare tror att det blir ”en social explosion de närmaste månaderna”, skriver AFP. Den pågående pilotstrejken ser ut att bli den längsta strejken på 15 år.

President Hollandes åtgärder för att få fart på ekonomin tycks inte tilltala väljarna. Endast 13 procent av Frankrikes invånare har förtroende för presidenten, enligt den senaste mätningen. Hollande ombildade nyligen regeringen och gjorde sig av med kritikerna till presidentens ekonomiska politik.

Ex-sambon avslöjade

Ytterligare salt i såren kom när Hollandes ex-sambo Valérie Trierweiler gav ut en bok som beskriver presidenten som kall och makthungrig.

På torsdag väntar nästa utmaning för president Hollande. Då ska han grillas av journalister vid en ovanlig presskonferens. Då lär det inte bara blir frågor om den krassliga ekonomin utan också om presidentens egen syn på samboskapet med Trierweiler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.