Fransman kidnappad av IS-lojalister

Publicerad

En 55-årig fransman har kidnappats i östra Algeriet.

En grupp som svurit lojalitet till extremiströrelsen Islamiska staten (IS) har tagit på sig ansvaret och ska ha hotat att döda mannen om inte angreppen mot IS upphör.

I ett videoklipp framträder en man som uppges vara den 55-årige turisten som säger att han kidnappats av en väpnad algerisk grupp som kallar sig Kalifatets soldater. I uttalandet framför han gruppens krav att Frankrike ”inte ska intervenera i Irak”.

Kalifatets soldater har av nyhetsbyrån AFP tidigare beskrivits som en utbrytargrupp från rörelsen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), som utfört flera dödliga attacker i området i år.

Mannen kidnappades i helgen i en bergig region i östra Algeriet, bekräftar Frankrikes utrikesdepartement. Han fördes bort när han vandrade i området Tizi Ouzou, i regionen Kabylien.

Bara några timmar innan mannen bortfördes manade Islamiska staten till att döda medborgare från USA, Frankrike och andra länder i den koalition som söker bekämpa gruppen. IS, som utropat ett ”kalifat” men som inte erkänns som stat av något land, har en extremt sträng tolkning av islamisk lag långt utanför den sunnimuslimska huvudfåran.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.