Foto: Scanpix

Frun skickade kärleks-sms kort innan attentatet

Uppdaterad
Publicerad

Ett par dagar innan Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds på drottninggatan i Stockholm skickade hans fru ett kärleksfullt sms. ”Det finns ingen jag hellre lever med i detta liv eller i paradiset”.

I rättegången i Glasgow mot Nasserdine Menni, den misstänkte finansiären av självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, fortsatte på onsdagen förhören med Abdulwahabs änka.

Åklagaren läste upp ett sms hustrun skickade till Abdulwahab den 8 december där hon klargör att det finns ingen hon hellre vill vara med i detta livet eller i paradiset än med honom.

-Vi pratade om paradiset varje dag. Det är en del av vad vi tror på, sade änkan i rätten.

Bara några timmar innan han sprängde sig till döds den 11 december 2010 fick Abdulwahab ett sista sms av sin hustru. Men änkan nekar i rätten till att i förväg ha känt till att hennes make skulle dö.

-Nej, var hennes korta svar på åklagarens fråga.

Bombmaterial köptes på e-bay

Åklagaren visade dokument om pengar som gått från änkans bankkonto för köp av pollenpressar, som användes i hennes makes bombladdning i Stockholm. Pressarna, beställdes också från änkans konto på e-bay – men hon blånekade, rapporterar aftonbladet.se.

-Jag köpte inget sånt.

På frågan om vem som i så fall kan ha gjort köpet svarade hon:

-Jag vet inte.

Med dokumenten framför sig sade änkan att hon såg att bankkontot står i hennes namn, men uppgav att hon inte kan bekräfta kontonumret eftersom hon inte kan det utantill.

Argumenterade med domaren

Änkan började onsdagen med att be om ursäkt för den taggighet som utvecklades dagen före mellan henne och domaren och åklagaren. Senare under onsdagens vittnesförhör inledde hon dock återigen en argumentation med domaren.

-Är jag åtalad här?

När domaren började svara avbröt änkan och krävde att få prata klart innan hon klargjorde att hon bara tänker svara på frågor om Menni.

Också på onsdagen sade änkan att hon inte minns eller visste svaret på en mängd frågor. De rörde bland annat varför svenske medborgaren Abdulwahab också hade ett irakiskt pass, om hon och maken hade kontakt med sms och Skype när han besökte familjen i Sverige, hur ofta maken reste till Sverige, om han rest till andra länder, hade affärsintressen utomlands, hur mycket tid maken tillbringade med vänner eller om Menni varit hemma hos dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.