Trots sitt anspråkslösa yttre visade sig soffan vara en guldgruva. Foto: TT

Fann 40.000 dollar i soffa – spårade upp ägaren

Uppdaterad
Publicerad

När tre rumskompisar utanför New York hittade en förmögenhet i en soffa festade de inte upp pengarna. Istället spårade de upp den tidigare ägaren.

Vad skulle du göra om du helt oväntat hittade 40.000 dollar i en risig soffa du köpt i en prylbod?

Något av ett moraliskt dilemma, månne, men tre studenter utanför New York valde i alla fall efter en stunds rannsakan att spåra upp den tidigare ägaren och lämna tillbaka hela summan.

Sunkig soffa guldgruva

När de tre rumskompisarna Reese Werkhoven, Cally Guasti och Lara Russo köpte en soffa de själva beskriver som ”ful och illaluktande” för 20 dollar i en prylbod förväntade de sig inga större överraskningar.

Men den sunkiga soffan visade sig vara rena guldgruvan när Reese Werkhoven plötsligt hittade ett kuvert med 700 dollar i dess innanmäte.

– Jag kissade nästan på mig! Det mesta jag tidigare hittat i en soffa var 50 cent, och hade jag bara hittat fem dollar hade jag helt ärligt känt mig överlycklig, säger Werkhoven till bloggen Thelittlerebellion.

Kontaktade ägaren

Efter det oväntade fyndet gick trion igenom varje skrymsle i den nedsuttna möbeln och lyckades på så sätt skrapa ihop inte mindre än 40.000 dollar.

I ett av kuvereten hittade vännerna kontaktuppgifter till en kvinna och beslutade efter en stunds överläggning att kontakta den förre ägaren, enligt Lara Russo.

– Vi kom överens om att lämna tillbaka pengarna, oberoende av vem de än tillhörde. Vi hade inte ju förtjänat dem.

Trion lyckades hitta den okända kvinnan, som direkt bekräftade att hon under många år gömt pengar hon fått från sin make i soffan.

Hade tur

Den slitna möbeln hade därefter lämnats av kvinnans dotter till en välgörenhetsaffär, och på så sätt hamnat hos studenttrion.

Och enligt Lara Russo var det ren och skär tur att den nedslitna soffan hamnade i studentlyan.

 – Det var nära ögat att vi inte valde soffan. Den är ganska ful och luktar illa, men det var den enda soffan som fick plats i vårt vardagsrum.

Som belöning för jättefyndet fick de tre studenterna 1.000 dollar i hittelön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.