Hundratals flyktingar var fast på fartyget som hade övergivits av besättningen Foto: TT

970 migranter på övergivet fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 1.000 migranter har gått i land från det skepp som övergavs av besättningen utanför Grekland under mellandagarna. Enligt Röda korset hade fartyget kraschat mot kusten om inte kustbevakningen lyckats ta sig ombord.

Fartyget Blue Sky M hittades drivande utanför Korfus kust på tisdagen. Ombord fanns 970 migranter, men ingen besättning. Fartyget hade seglat från Turkiet enligt Röda korset och övergavs av besättningen i Otranto-sundet som ligger mellan Italien och Albanien.

De flesta migranterna är från Syrien uppger Röda korset. I början uppskattade italienska myndigheter antalet ombord till 6-700 men det sedan skrivits upp.  De har nu tagits om hand och ska nu identifieras. Tidigare uppgav Röda korset att fyra personer hade dött, men de uppgifterna tillbakavisas nu. 35 har förts till sjukhus kraftigt nedkylda.

Nödsignal från fartyget

Det var i tisdags som grekisk tv rapporterade att det kommit ett larmsamtal från fartyget om att det skulle finnas beväpnade män ombord. Helikopter och kustbevakning skickades dit och fann fartyget övergivet med flyktingarna ombord. Besättningen hade övergivit lastfartyget och satt autopiloten i riktning mot kusten. Senare bordade italiensk kustbevakning fartyget och förde det till den lilla hamnstaden Gallipoli.

– Fartyget övergavs på öppet vatten. Hade inte kustbevakningen gått ombord hade det kraschat mot kusten, säger Mimma Antonagi vid Italienska röda korset.

En åklagare har beslagtagit fartyg som en del av förundersökningen. En man har också gripits sedan han indentiferats av flyktingarna som människosmugglare.

Kriget i Syrien och det oroliga läget i Libyen har lett till mycket stora flyktingströmmar över Medelhavet. Enligt FN:s beräkningar hade 160.000 flyktingar kommit sjövägen till Italien fram till november 2014. För Grekland är siffran 40.000. Tusentals beräknas ha dött när det försökt ta sig till Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.