Gay-nej i Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett starkt stöd för förbud när kroaterna på söndagen folkomröstade om ett förslag att uttryckligen förbjuda äktenskap mellan personer av samma kön.

Av dem som deltog i omröstningen röstade 66 procent för förbud. Valdeltagandet var lågt, bara 37 procent, men det spelar ingen roll för det finns ingen gräns för hur många som måste delta för omröstningen ska vara giltig. Resultatet är bindande.

Krav på folkomröstning

Att omröstningen genomfördes beror på att 740 000 personer undertecknat ett initiativ från en katolsk kampanjgrupp, som kallar sig ”I familjens namn”, om att låta folket avgöra frågan. Initiativet stöddes av katolska kyrkan.

-Jag är glad för från och med nu kommer ingen framtida regering att kunna legalisera gayäktenskap, sade gruppens ledare Zeljksa Markic.

Hittills har grundlagen inte definierat vad äktenskap är. Förslaget om ett lagtillägg går ut på att definiera giftermål som en ”förening mellan en kvinna och en man”.

”Fascismen genom bakdörren”

Regeringen har varnat för att Kroatien, som är nybliven EU-medlem, kan komma att framstå som ett intolerant land.

Väljaren Ilija Desnica röstade nej.

-I dag är det homosexuella, i morgon de som har cykel, sedan de som har hund, judar... Vi vet hur det går, sade han och sammanfattade:

-Det här är att få in fascismen genom bakdörren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.