Rök stiger från Gaza efter en Israelisk flygattack under lördagen. Foto: TT

Gazabor uppmanas att evakuera sina bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska militären uppmanar de boende vid norra Gaza att evakuera sina bostäder. ”För sin egen säkerhet”, skriver AP. Samtidigt rapporteras om 15 döda i den enskilt dödligaste attacken sedan Israels offensiv inleddes mot Gaza.

I ett uttalande på lördagskvällen meddelade militären att invånarna på norra Gaza kommer få information om att de snarast måste evakuera sina bostäder. Invånarna kommer informeras genom flygblad, telefonsamtal och medier.

När området evakuerats planerar Israeliska militären att lyfta vissa av flygvapnets restriktioner, enligt direktrapportering i den israeliska tidningen Haaretz.com. Det innebär att flygbombningarna kommer intensifieras.

Konflikten i Gaza 2014

En talesperson för IDF säger att militären vill försöka undvika fler civila dödsoffer.

– När evakueringen är över kommer vi det att bli en betydande attack där, säger han till tidningen.

Enligt militären har de flesta raketer som avfyrats mot Israel skjutits från just norra Gaza.

15 döda i missilattack

Sedan Hamas avfyrade sina långdistansraketer vid 20-tiden svensk tid har Israel bombat ett stort antal mål i Gaza.

Bland annat har över 15 dödsoffer har krävts i en missilattack som tros har riktats mot Gazas polischef Tayseer Al-Batsh. Bland de döda återfinns både kvinnor och barn och attacken ska ha skett strax efter kvällsbönen avslutats vid en moské i området.

Attacken är den enskilt dödligaste sedan Israel påbörjade sin offensiv för fem dagar sedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet