Stephen, 36, lyckades fly från gisslandramat

Uppdaterad
Publicerad

Irländaren Stephen McFaul lyckades fly när den algeriska armén började beskjuta bilarna som gisslan färdades i.

Den irländske ingenjören Stephen McFaul, 36, tillfångatogs av islamistgerillan på gasanläggningen i östra Algeriet, men är en av de som i går lyckades fly.

Enligt McFaul färdades han och de övriga i gisslan i en konvoj tillsammans med gisslantagarna när den algeriska armén började beskjuta dem.

Gisslandrama i Algeriet 2013

Gisslan i bilarna hade munnarna tejpade och sprängmedel hängande runt halsarna, har han berättat i telefon till familjen.

– Han fördes i en konvoj med fem fordon när de kom under beskjutning. Hans fordon kraschade, säger hans bror Brian McFaul till Sky News.

Troligen dödades de flesta av gisslan i attacken.

”Hans fordon kraschade”

Själv överlevde Stephen McFaul för att han satt i den femte jeepen, den enda som inte träffades. Han flydde när de övriga fordonen sköts sönder.

Stephen McFaul ska återförenas med sin familj i dag, fredag.

– De senaste två dygnen har varit ett helvete, det är allt jag egentligen kan säga om saken, sade hans pappa Christopher McFaul.

– Jag är så ledsen för de andra familjerna som fortfarande saknar sina nära och kära, säger Donna McBride, syster till Stephen McFaul.

Fransman gömde sig under sängen

En fransk anställd på en cateringfirma vid gasanläggningen berättar att han gömde sig för gisslantagarna i 40 timmar på sitt rum.

– Jag låg under sängen och satte upp plankor överallt för säkerhets skull, säger Alexandre Berceaux till radiostationen Europe 1.

Han hittades till slut i går av algeriska soldater och ett antal kollegor.

– Det var enormt kraftig skottlossning när armén stormade anläggningen. Det fanns döda terrorister, utlänningar och lokalanställda.

Gisslan skickade sms

De anställda inne i anläggningen i In Aménas skickade sms om att de levde och gömde sig, uppger en brittisk säkerhetschef för VG i Norge.

Mike Lord, vid det brittiska företaget Sterling Group som arbetar med säkerheten vid BP:s och Statoils anläggning, har haft löpande kontakt med de anställda.

– Minst en av dem som gömde sig var norrman. Han hade i alla fall ett väldigt norskklingande namn, säger Lord.

Han vet inte om de som skickade meddelanden är i säkerhet.

– Vi har inte kontakt med dem längre. De har antingen tagits om hand av militären eller också är de inte längre i livet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandrama i Algeriet 2013

Mer i ämnet