Sergey Brin, en av Googles grundare, i glasögonen som nu kan köpas av allmänheten under en dag. I alla fall för den som har 10.000 kronor att avvara. Foto: TT

Googles glasögon för 10.000 kr

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen går det för första gången att köpa Googles egna glasögon – men man måste vara snabb och stadd vid kassa.

Det som behövs: 1.500 dollar (cirka 10 000 svenska kronor) och att köparen är väldigt snabb – antalet är nämligen begränsat.

Under bara en dag kommer glasögonen att finnas till försäljning för allmänheten. De har tidigare bara funnits tillgängliga för vissa utvalda personer men kan nu köpas med start klockan 15 svensk tid. Kravet på köparen är att han eller hon är över 18 år och från USA.

De smarta glasögonen låter användaren fota, ringa videosamtal eller chatta med vänner. Allt som görs kan också publiceras direkt på internet, vilket också väckt kritik och frågeställningar om integritet.

Förbjudna på strippklubbar

Glasögonen har hittills förbjudits i USA i samband med bilkörning, på biografer, strippklubbar, restauranger och sjukhus.

Hur många glasögon som finns till försäljning vill inte företaget avslöja, klart är däremot att de är tänkt att massproduceras senare i år.

I skuggan av försäljningen meddelar samtidigt Google att man uppdaterar sin policy kring e-posthantering. Alla användare av Gmail får nu sin e-post analyserad vilket betyder att riktad reklam kan skickas till användaren.

Google har dessutom köpt företaget Titan Aeorospace för okänd summa. Företaget utvecklar drönare som Google avser att använda för att ta flygbilder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.