Greker strejkar efter tv-stoppet

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att grekisk stats-tv släcks ner har mötts av kraftig kritik – och oro för att andra europeiska public service-bolag ska gå samma öde tillmötes, säger Malin Syrstad, SVT:s korrespondent på plats i Aten.

I dag går grekiska två största fackföreningar, med runt 2,5 miljoner medlemmar, ut i generalstrejk i protest mot att grekiska regeringen beslutat att släcka ner det statliga radio- och tv-bolaget ERT. Transporter står stilla, affärer hålls stängda, vissa sjukhus ligger nere och flygplatsanställda håller en del flyg på marken under 24 timmar.

Public service i fara

Beskedet om att ERT stängs ner i tisdags har mötts av en kritikstorm, både i form av demonstrationer i Grekland och oroliga röster i övriga Europa.

Grekiska tv-sändningar avbryts

– EBU, det europeiska nätverket för public service-bolag, har varit tydligt kritiska och rädda för att det här blir ett pilotfall och att fler europeiska public service-bolag kommer att följa efter, säger Malin Syrstad, SVT:s korrespondent i Aten.

RAI i Italien kan vara näst på tur, ett bolag som går med stort underskott.

Risk för regeringskris

Sändningarna från ERT har trots regeringsbeslutet fortsatt, fast som piratsändningar.

– För att visa sin sympati har privata bolag sänt ut ERT:s sändningar i sina kanaler, och via webben, säger Malin Syrstad.

Regeringen har vägrat backa från beslutet att stoppa sändningarna, trots en våg av protester.

– Det finns risk för regeringskris på grund av beslutet. Även de två andra partierna i koalitionsregeringen har riktat hård kritik mot premiärminister Samaras och menar att de gått för långt när de stängde ner ERT, säger Malin Syrstad.

Premiärministern står fast vid sitt beslut men ska enligt en regeringskälla kontakta sina koalitionspartner för ett möte de närmaste dagarna, rapporterar AFP.

Krismöte nästa vecka

Greklands premiärminister Antonis Samaras, ledare för högerpartiet Ny demokrati, kallade på torsdagen ledarna för de två mindre koalitionspartierna i regeringen till ett krismöte om beslutet att stänga ERT. Det ska äga rum på måndag nästa vecka, klockan 14 svensk tid, rapporterar Reuters med hänvisning till ett besked från premiärministerns kansli.

Oenigheten i regeringen kan även komma att påverka de övriga euroländernas regeringar, som på torsdagen ska träffas för att diskutera om det är aktuellt med en ny utbetalning av nödlån till Grekland på 3,3 miljarder euro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grekiska tv-sändningar avbryts

Mer i ämnet