Kidnappningen av de tre israeliska tonåringarna i juni väckte internationell avsky. Nu har en exilledare sagt att Hamas tar på sig kidnappningarna och morden. Foto: TT

Hamasledare: Vi låg bakom kidnappningarna

Uppdaterad
Publicerad

En Hamasledare i exil, Saleh al-Arouri, ska ha hävdat att Hamas låg bakom kidnappningarna och morden på tre israeliska tonåringar i juni i år.

En video av vad som uppges vara al-Arouris tal  vid en konferens i Istanbul har publicerats på flera håll. I talet sade han att Hamas väpnade gren låg bakom dådet.

”Den folkliga viljan utövades i vårt ockuperade land och kulminerade med den heroiska insatsen av Qassambrigaderna i fängslandet av de tre bosättarna i Hebron”, ska al-Arouri ha sagt skriver Reuters.

Konflikten i Gaza 2014

Enligt al-Arouri ska kidnappningarna genomförts som ett ”stöd” till hungerstrejkande fångar i israeliska fängelser.

Morden väckte internationell avsky och den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu anklagade genast Hamas för att ligga bakom bortförandena. När kropparna hittades sade han att ”Hamas är ansvarigt och Hamas kommer att få betala”, medan Hamas avfärdade anklagelserna som ”korkade”.

Spädde på våldet

I en skriftlig intervju med TT tidigare i augusti sade talespersonen för Hamas, Sami Abu Zuhri: ”Det är rena lögner för att rättfärdiga de krigsbrott som de (Israel) har begått i Gaza de senaste 30 dagarna.”

Israel har pekat ut två misstänkta palestinier, men de befinner sig fortfarande på fri fot.

Tre veckor senare kidnappades en 16-årig palestinsk pojke som bodde i Östra Jerusalem och brändes och misshandlades till döds av vad åklagaren kallade för ”en grupp med judiska extremister”, skriver Reuters.

Händelserna bidrog till den eskalering av våldet som i förlängningen resulterade i Israels offensiv mot Gaza.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet