Skyltdockan som avbildar Jasmine ställdes ut i en klädbutik i Bern. En del förbipasserade trodde att dockan var trasig eller hade satts ihop fel. Foto: SVT

Handikappade skyltdockor gör succé i Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Skyltdockor med handikapp och skönhetstävlingar för funktionshindrade visar att vi tar utseendenormer för givna.

Varje år kröns en funktionshindrad kvinna och man till Miss och Mr Handicap i Schweiz. För tre år sen vann Jasmin Rechsteiner från Bern tävlingen.

Hennes ryggrad är sned och missbildad, då hon har så kallad kyphoskolios. Jasmin Rechsteiner kan stå och gå, men tar sig mestadels runt i rullstol. Tack vare tävlingen blev hon något av en kändis och är numera ett ansikte för funktionshindrade i tidningar och på teve, berättar hon för SVT:s ”Korrespondenterna”.

– Mitt handikapp syns, och folk tittar hursomhelst på mig. Har man ett sånt handikapp som jag har så är det lika bra att det syns så ofta som möjligt, för då blir det en normalitet.

Kampanjfilm blev viral succé

När Schweiz största handikapporganisation frågade om Jasmin Rechsteiner ville vara med i en kampanjfilm tvekade hon inte. I filmen ifrågasätts våra skönhetsideal när fem funktionshindrade står modeller för varsin specialtillverkad skyltdocka. Någon med krökt ryggrad, en som saknar ben och någon ovanligt kortväxt.

Filmen fick en enorm spridning på nätet. Efter sex veckor hade den setts av tio miljoner människor världen över. De färdiga dockorna ställdes sedan ut i olika skyltfönster.

– Jag väntade vid skyltfönstret och såg reaktionerna. Människor stannade och tittade, gick vidare. Kom ibland tillbaka och tittade igen.

Reaktionerna på kampanjfilmen var många, och de flesta var positiva, säger Jasmin Rechsteiner.

– Jag trodde aldrig att så många skulle komma och titta. Jag har sett så många reaktioner under hela mitt liv, så inget chockerar mig längre. Och de flesta var ju positiva.

”Är dockorna trasiga?”

Ordföranden Mark Zumbül i handikapporganisationen Pro Infirmis, som beställde filmen, berättar att det tog en stund innan betraktarna kunde smälta vad de såg i skyltfönstret.

– Människor var verkligen irriterade. De sa: ”Är de här skyltdockorna trasiga?” De påpekade att något inte stämde, att dekoratören satt ihop dockorna fel. Vi var där, men sa inget tills människor själva förstod att dockorna föreställde handikappade.

Även i butiken fick man en del reaktioner på de ovanliga dockorna, enligt försäljaren Daniella Trefny.

– Tyvärr är det så i det vanliga livet att alla inte vill se detta. Och sannolikt är det förklaringen till varför man inte ser de här dockorna varje dag i skyltfönstren. Men vi är medvetna om det och vill gärna uppmärksamma det.

Igenkänd i USA

Efter inspelningen flög Jasmin Rechsteiner till USA och då filmen spridit sig över hela världen blev hon igenkänd, berättar Mark Zumbül.

– I Florida gick hon in i en klädaffär för att handla och fick höra: ”Du måste vara flickan från filmen. Vi såg dig. Kan vi få ta en bild med dig?”.

Se ”Korrespondenterna” ikväll kl 20.00 i SVT2. Diskutera på Twitter #korrespondenterna eller facebook.com/korrespondenterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.