Edd Joseph berättar att han hittat en ny form av uppskattning för Shakespeares verk. Foto: TT

Hans hämnd: 29.000 Shakespeare-sms

Uppdaterad
Publicerad

Edd Joseph från Bristol blev lurad av en e-handlare. Först kände han sig hjälplös, men nu har 24-åringen satt igång sin alldeles egna hämndaktion: en kulturbomb.

Beställningen av ett nytt Playstation gick inte som Edd Joseph hade tänkt sig. 24-åringen betalade drygt 900 kronor för spelkonsolen, men paketet kom aldrig. Efter att ha anmält sitt ärende till polisen utan att få hjälp bestämde sig Edd Joseph för att ta saken i egna händer.

– Jag var väldigt irriterad och försökte komma på hur jag kunde få mer makt över situationen eftersom jag kände mig så hjälplös, berättar han för tidningen Bristol Post.

Tusentals pip

Den skoningslösa hämnden fann Edd Joseph i litteraturen, närmare bestämt hos dramatikern William Shakespeare. E-handlaren skulle tvingas motta legendarens verk i sin helhet – via sms. Och eftersom han bara kan ta emot 160 tecken i taget har hämnden fått storslagna proportioner.

37 av Shakespeares pjäser kommer att landa i e-handlarens inkorg – uppdelat i 29.305 meddelanden. Det första stycket tog Edd ur ”Macbeth”, en pjäs som innebar 600 pip i hans fiendes mobiltelefon.

– Jag fick det första svaret efter en timme, och sedan kom några arga meddelanden till efter det. Hans telefon måste ha låtit oavbrutet i några timmar, säger Edd Joseph.

”Hittat en ny form av uppskattning”

Den genomsnittliga Shakespearepjäsen på 22.600 ord delas upp i 792 sms men en smart funktion på Edd Josephs telefon gör att han enkelt kan kopiera in texten i sin helhet, telefonen delar sedan upp verket när det skickas iväg. Med obegränsat antal sms i potten på sitt abbonemang såg 24-åringen ingen anledning att sluta vid ”Macbeth”. Han har hittills bombat sin fiende med 22 pjäser – eller 17.424 meddelanden.

– Jag tänker fortsätta. Om inte annat så delar jag med mig av kultur till någon som förmodligen inte har så mycket erfarenhet av det.

Bland de pjäser som e-handlaren mottagit återfinns bland annat ”Hamlet” och ”Othello”. ”Hamlet”, som innebar att 1.143 sms attackerade e-handlaren, var ett av de mest framgångsrika verken enligt Edd Joseph.

– Jag är ingen litteraturstudent och inte ett stort fan av Shakespeare men jag har hittat en ny form av uppskattning skulle man kunna säga – särskilt för de riktigt långa verken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.