Isis och Wadi Abdullah. Foto: TT/SVT

Hans kusiner kidnappades av Isis

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor befinner sig på flykt för att undkomma Isis framfart. SVT:s Susan Ritzén har träffat Wadi Abdullah, som sökt skydd på en skola i Erbil. ”Jag vet inte om mina anhöriga lever”, säger han.

Wadi Abdullah är 34 år och har överlevt det många beskriver som ett folkmord. Hans släktingar hade inte samma tur. Tre av hans sex kusiner och deras mamma befinner sig fortfarande på Sinjar-berget.

– Jag har inte haft kontakt med dem på flera dagar. Jag vet inte om de lever. De är modiga och starka, säger Wadi Abdullah.

Terroriströrelsen IS

Kusiner kidnappade

Hans tre andra kusiner, alla flickor 15,17 och 20 år gamla, har kidnappats av den sunnimuslimska extremistgruppen Isis.

– Jihadisterna lurar ner de utsvultna människorna från berget genom att säga att det ska få mat och sedan kidnappar de kvinnorna och våldtar dem eller säljer dem som slavar, säger SVT:s korrespondent Susan Ritzén.

Wadi befinner sig på en skola i Erbil i norra Irak tillsammans med sina tre barn och sina föräldrar. De är yazidier, en liten folkgrupp med sin egen religion som främst finns i norra Irak. Uppskattningsvis är det några hundra yazidier och kristna assyrier som sökt skydd på skolan. Alla har de liknande historier att berätta.

– De är förtvivlade över att tvingats lämna sina hem och över att vara förföljda. En äldre man jag talade med sade att det enda de vill är att leva i fred, säger Susan Ritzén.

Mer pengar till Irak

EU-kommissionen beslutade i dag att öka det humanitära stödet till Irak med ytterligare fem miljoner euro, motsvarande 46 miljoner svenska kronor. Det innebär att EU kommer att bidra med totalt 156 miljoner kronor till de hjälpbehövande i Irak under 2014. 

Men SVT:s utsända vittnar om att det för många av flyktingarna redan är för sent. 

– Det har kommit mat och vatten men då hade flera av människorna här redan dött, säger Susan Ritzén.  De människor som sökt skydd på skolan i Erbil har ingen aning om vart de ska ta vägen.

Wadi Abdullah säger att det är omöjligt för dem att stanna kvar i Irak.

– Ni måste lyssna på mig nu. Vi behöver hjälp om vi ska kunna överleva, säger han. 

Fakta: Yazidier

Yazidierna finns främst i norra Irak men även i bland annat Turkiet, Syrien, Iran och delar av Kaukasien. Tillförlitliga uppgifter om det totala antalet yazidier saknas.

Uppskattningar varierar mellan färre än 100.000 och fler än 500.000.​ Yazidiernas religion har drag av många religioner som islam, kristendom, judendom, hinduism och kurdisk mytologi. De har genom historien ofta utsatts för förföljelse. De gifter sig endast inom den egna folkgruppen och accepterar inga konvertiter. En betydande andel yazidier har sökt sig till Europa, främst till Tyskland men även till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet