Rysslands president Putin. Infälld i bild SVT:s Rolf Fredriksson. Foto: TT/SVT

Hårdaste sanktionerna sedan kalla kriget

Uppdaterad
Publicerad

EU:s bestraffningsåtgärder mot Ryssland är de hårdaste sedan kalla kriget. Sanktionerna betyder slutet för en 25-årig period av ekonomiskt samarbete och väntas försämra den svaga ekonomiska tillväxten i EU-länderna.

EU-ländernas regeringschefer har genom sina ambassadörer här i Bryssel nu beslutat att kraftigt skärpa sanktionerna mot Ryssland. Tidigare var enskilda ryska personer och ett fåtal företag svartlistade, men nu stoppas affärsförbindelser och kapitalöverföring för hela branscher.

Nedskjutning avgjorde

Nedskjutningen av det malaysiska flygplanet där 293 människor dödades, och fortsatt införseln av vapen och soldater över ryska gränsen in i östra Ukraina, gör att tidigare avvaktande EU-regeringar som den tyska nu ställt sig bakom besluten.

Krimkonflikten

”Vi sänder en kraftfull signal till ledarna i Ryssland: Att destabilisera Ukraina eller någon annat grannland i östra Europa, kommer att betyda stora kostnader för Ryssland”, skriver rådsordföranden Herman Van Rompuy och kommissionsordföranden José Manuel Barroso i en kommentar.

Tillväxten skrivs ned i EU

Näringslivsföreträdare i Tyskland och Österrike varnar för att de kommer att drabbas när deras företag inte längre får exportera till Ryssland. Finansmarknaden i London City talar om att för flera företag och banker kommer sanktionerna att få negativ inverkan.

Energiföretag som BP, Statoil och italienska Eni äger dotterbolag i Ryssland, och de vet nu inte om de kan verka vidare eller om Ryssland svarar med att nationalisera en del utländskt ägda företag i energisektorn. Ekonomiska bedömare räknar med att den svaga tillväxten i EU-länderna påverkas och att prognoserna måste skrivas ned.

Slut på epok av samarbete

Alltsedan kommunismens fall har västerländska företag och banker investerat stort i Ryssland och ryska företag har varit aktiva inom EU. Denna period kommer nu delvis till ett slut. Kalla kriget är inte här, men en del av blockadåtgärderna liknar kalla kriget.

Samtidigt är frågetecknen många. Hur kommer sanktionerna att slå i Ryssland? Kommer president Putin och den ryska ledningen att låta sig påverkas eller än mer desperat fortsätta sin egen linje? Hur mycket kommer ekonomin att försvagas i EU-länderna på grund av sanktionerna?

Fakta

FAKTA: EU:s nya sanktioner mot Ryssland.

* Stopp för EU-banker att köpa obligationer från ryska banker

* Stopp för export av utrustning till olje- och stålindustrin

* Stopp för framtida försäljning av militär utrustning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet