Hårt klimat för hbtq-personer i Östeuropa

Uppdaterad
Publicerad

Årets Pride-vecka i Stockholm inleds på tisdagen med föreläsningar, konserter och Pride-parad.

Samtidigt hårdnar klimatet för många av Östeuropas hbtq-personer.

I Sverige organiserades den första Pride-festivalen 1998 i Stockholm. Årets evenemang inleds på tisdagen och kulminerar i lördagens stora Pride-parad.

Men evenemang som Pride-festivalen är inte välkomna i alla länder. Rapporter från Östeuropa vittnar om hur läget för hbtq-personer försämrats betydligt de senaste åren, med färska rapporter om misshandel, förtryck och tortyr.

HBT-rättigheter under attack

”Döda homosexuella”

I förra veckan utsattes deltagarna i Montenegros första Pride-parad i staden Budva för stenkastning av nära 200 motdemostranter, enligt Huffington Post.

Motdemonstranterna ropade även slagord som: ”Döda homosexuella” och polisen tvingades till slut avbryta paraden.

Zdravko Cimbaljevic, en av organisatörerna bakom Pride-paraden, sade sig vara förvånad över våldsamheterna, men konstaterade samtidigt att ”det här är Montenegros sanna ansikte”, enligt Reuters.

Lag mot ”homosexuell propaganda”

I Ryssland godkände parlamentet i juni ett lagförslag som förbjuder ”homosexuell propaganda” samt en lag som bestraffar personer som ”förolämpar religion”. Den som bryter mot lagen kan dömas till böter från ettusen upp till en halv miljon kronor.

Parlamentet godkände även ett lagförslag som förbjuder utländska homosexuella par att adoptera ryska barn. Lagen förbjuder även adoptioner till ensamstående i länder där enkönade äktenskap tillåts.

Den nya lagstiftningen möttes av protester i den ryska huvudstaden Moskva, protester som slogs ned av nationalister och ryskortodoxa troende.

Enligt SVT:s Elin Jönsson, som befann sig på platsen, struntade polisen i att ingripa när aktivisterna angreps av motdemonstranterna.

–De kastade ägg, färg, använde tårgas och ropade glåpord. Polisen stod helt passiv och bara iakttog allting. När de till slut ingrep, valde de att gripa hbtq-aktivisterna under motdemonstranternas applåder.

Filmad tortyr

Från Ryssland kommer även rapporter från organisationen Human Spectrum Alliance om hur ryska nynazister genom falska dejtingannonser lockar till sig unga homosexuella pojkar för att därefter misshandla och tortera dem.

Misshandeln filmas och läggs därefter ut på nätet och sprids på så vis till föräldrar, vänner och skolor. Enligt Human Spectrum Alliance har många av offren begått självmord efter att ha utsatts för misshandeln.

Äggkastning i Vilnius

I Litauens huvudstad Vilnius utsattes i lördags delltagarna i en Pride-parad för äggkastning. Paraden var den andra i landets historia och förbjöds först av myndigheterna i Vilnius. Beslutet ändrades senare av en lokal domstol, något som enligt många beror på att landet har världens ögon på sig, då man i år är ordförandeland för EU.

Avbröt parad

Även i Georgien attackerades en Pride-parad i landets huvudstad Tbilisi i våras, när tusentals religiösa aktivister bröt igenom polisens avspärrningar och gav sig på demonstranterna och polisen tvingades till slut att avbryta paraden.

–Folket vill inte höra minoriteters propaganda. När de här människorna vill demonstrera blir det problem, konsterade prästen Ioanne efter bland jublande anhängare på Frihetstorget i Tbilisi.l

Fakta

Pride-rörelsen

Priderörelsen har sitt ursprung i Stonewall-upproret i New York 1969, då våldsamma demonstrationer bröt ut efter att polisen genomförde en razzia mot homosexuella och transvestiter på baren Stonewall i stadsdelen Greenwich Village.

Priderörelsen syns främst i form av pridefestivaler som arrangeras i många stora städer i världen.

I Europa arrangeras Europride i olika städer olika år.

Några av världens största Pridefestivaler är Berlin Christopher Street Day, San Francisco Pride samt Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras.

I Vietnam och Burma hölls den första Pride-festivalen 2012.

Så straffas homosexualitet

Länder där dödsstraff kan utdömas för män som har relationer med män:

Mauretanien

Nigeria (i vissa landsdelar)

Somalia (i vissa landsdelar)

Sudan (i  vissa landsdelar)

Saudiarabien

Iran

Jemen

Fängelse i 10 år eller mer:

Belize

Guyana

Libyen

Kenya

Tanzania

Papua Nya Guinea

Malaysia

Bangladesh

Zambia

Malawi

Förenade Arabemiraten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet