Hemligt guldregn över sargad stad

Uppdaterad
Publicerad

En hemlig välgörare har skickat ädla gåvor till staden Ishinomaki i Japan, som drabbades hårt i tsunamikatastrofen 2011.  

Helt plötsligt dök det upp postpaket med värdefullt innehåll i staden Ishinomaki, 35 mil norr om huvudstaden Tokyo. Paketen som innehöll guldtackor till ett värde av 1,6 miljoner kronor skickades till stadens fiskmarknad och en lokal hjälporganisation verksam med återuppbyggnaden av staden.

– Jag blev så klart förvånad, men framförallt glad, säger Kunio Sonou, chef för den lokala fiskmarknaden.

Fiskeindustrin är en viktig näring i staden som mer eller mindre ödelades i den våldsamma jordbävningen och den efterföljande tsunamivågen den 11 mars 2011. Omkring 3.000 personer i staden miste livet när den kraftiga vågen slog in över Ishinomaki.

Postades i Nagano

Vem eller vilka som ligger bakom de värdefulla försändelserna är dock ett mysterium.

Det enda man vet är att en okänd grupp som säger sig jobba för återuppbyggnaden efter tsunamin står som avsändare och att försändelserna har postats i staden Nagano.             

Pengarna som samlats in för att bygga upp staden börjar sina och den ädla metallen ses därför som ett välkommet tillskott.

– Vi uppskattar verkligen donationen, säger Yoshie Kaneko från gruppen Ishinomaki Revival Support Network

– Det här visar att det finns människor som stöttar oss, avslutar Kunio Sonou.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.