Hjälp når inte behövande i Syrien Foto: TT

Hjälp når inte behövande i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Varken regeringssidan eller rebellerna följer FN:s krav på att internationell hjälp inte får hindras.

Det konstaterar FN-chefen Ban Ki-Moon, som kräver att säkerhetsrådet griper in.

I en ny rapport dömer Ban ut de stridande parternas agerande som ”flagranta överträdelser av internationell lag”. Utan att berätta hur vill han att FN:s högsta organ ska skrida till verket och agera.

Syrienkriget

Två månader efter att de 15 länderna i säkerhetsrådet kom överens om att internationell hjälp till de behövande i Syrien måste släppas fram har inga framsteg gjorts, enligt FN-chefen.

”Skamligt”

Ban skriver att 3,5 miljoner människor fortfarande saknar tillgång till sådant som basvaror och mediciner. Samtidigt varnar han för att säkerhetsläget förvärras, och manar i synnerhet regeringssidan att släppa in de internationella hjälporganisationerna.

FN-chefen oroas även av att såväl rebeller som regeringen fortsätter att belägra tätbefolkade områden. Ban skriver att det är ”skamligt att nära en kvarts miljon människor tvingas leva under sådana förhållanden”.

”Människor dör i onödan varje dag”, slår han fast i rapporten.

Miljoner drabbade

Tidigare på onsdagen vädjade fem FN-organ gemensamt till de stridande parterna. Man vill att de tillåter hjälpleveranser i hela Syrien, upphör med belägringarna och angrepp på civilpersoner.

FN-organen skriver att det endast finns 40 läkare i storstaden Aleppo, med 2,5 miljoner invånare. Bara där beräknas minst en miljon människor vara i behov av omedelbara hjälpinsatser, och över hela Syrien har över 9,3 miljoner drabbats av konflikten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet