Jennifer Lawrence, Rihanna och Winona Ryder var några av de vars konton hackades. Foto: TT

Högre säkerhet kring molntjänst

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av att privata nakenbilder på kändisar läckt ut från Icloud kommer Apple de kommande veckorna att förbättra säkerheten kring molntjänsten.

Förändringen kommer efter att ett antal kända kvinnor som Jennifer Lawrence, Rihanna, Kirsten Dunst och Winona Ryder fått sina Icloud-konton hackade och privat material stulet, däribland nakenbilder. Men Apple vidhåller att intrånget inte berodde på säkerhetsbrister hos molntjänsten. Ändå förstärker de nu alltså systemet.

Varningar skickas ut

Företaget kommer bland annat att skicka ut varningar när någon försöker ändra ett lösenord, återställa Icloud-data i nya enheter eller när någon försöker logga in för första gången från en ny Apple-enhet, skriver Wall Street Journal.

Den rättmätiga användaren ska också få tillgång till verktyg som gör det möjligt att återta kontrollen över kontot. Apple vill också öka medvetenheten kring vikten av starka lösenord.

Apples vd Tim Cook säger samtidigt till Wall Street Journal att den viktigaste lösningen för att förhindra liknande hackningar i framtiden snarare är av mänsklig natur än teknisk. Apple borde ha tryckt på att användarna bör välja säkrare lösenord, säger han.

Kritiker: Inte nog

Apple kommer nu använda vad som kallas en tvåfaktorsautentisering, där man måste ha tillgång till två av tre faktorer för att få åtkomst till ett konto: ett lösenord, en fyrsiffrig kod eller en säkerhetskod som användaren fick tilldelad när hen anmälde sig till tjänsten.

Enligt företaget skulle kändisarnas konton aldrig kunnat hackas om de använt denna typ av autentisering.

Kritiker har menat att Apples system, där man måste kunna svara på två säkerhetsfrågor för att få tillgång till kontot, varit för skört och lättillgängligt, särskilt när det gäller kändisar eftersom många vet mycket om deras privatliv och kan ta reda på svaren på deras säkerhetsfrågor. Enligt kritikerna är Apples säkerhetstilltag nu otillräckligt, eftersom det framför allt mest kommer att leda till att man informeras efter ens konto redan har hackats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.