Skådespelerskorna Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst och Winona Ryder har alla blivit utsatta för hackningen. Foto: TT

FBI utreder kändis-hackning

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska FBI kopplas nu in i utredningen kring intrånget i Apples molntjänst Icloud.

Skådespelerskan Jennifer Lawrence och en rad andra kändisar kan ha fått privat material stulet.

Det är fortfarande oklart hur hacket har gått till. Men Apple rapporteras ha täppt till ett säkerhetshål som möjliggjorde intrång via tjänsten ”Hitta min Iphone”, där gränsen för hur många gånger man kan gissa lösenord var mycket högt satt.

Väl inne på en användares konto har hackaren tillgång till den kopia av telefonens innehåll som finns på Apples servrar.

FBI utreder

På måndagen kopplades amerikanska FBI in i ärendet, rapporterar AP.

– [Vi är] medvetna om och utreder anklagelserna om dataintrång och den illegala spridningen av material gällande högprofilerade individer, meddelar FBI i ett uttalande.

Myndigheten vägrade samtidigt lämna några vidare uppgifter om exakt vilka steg man tar för att identifiera personerna bakom intrånget.

FBI har även tidigare utrett liknande fall, där nakenbilder på bland andra Scarlett Johansson och Mila Kunis har hackats fram och spridits på nätet. Flera av dessa utredningar har lett till fällande domar.

– Känslan av säkerhet kan aldrig ges tillbaka, och det finns ingen möjlig kompensation för ett sådant intrång i privatlivet, sa sångerskan Christina Aguilera i uttalande strax innan en hackare dömdes för att spridit nakenbilder på henne.

Apple försiktigt med uttalanden

Teknikbjässen Apple har varit relativt tystlåten efter avslöjandet, men skickade under måndagen amerikansk tid ut ett kortfattat uttalande.

– Användarnas rätt till privatliv är mycket viktig för oss, och vi utreder aktivt dessa uppgifter, citerar tekniksajter i USA Apples taleskvinna Natalie Kerris.

Säkerhetsexperter: Inget är privat

Nätsäkerhetsexperter menar att det i dag är viktigare än någonsin att inse att i princip allting som läggs upp i ett nätverk någonstans aldrig till 100 procent kan garanteras som privat.

– Det är viktigt för kändisar och allmänheten att komma ihåg att bilder och data inte längre bara finns i den dator eller apparat de skapades i, skriver säkerhetsforskaren Ken Westin i sin blogg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.