Emma Watson tillsammans med FN:s generalsekreterare Ban Ki- moon. Foto: TT

Hot om nakenbildsläcka var PR-kupp

Uppdaterad
Publicerad

Efter Emma Watsons mycket uppmärksammade tal om jämställdhet kom hoten på nätet. Anonyma användare sade sig ha tillgång till nakenbilder på Watson och uppgav att de skulle publiceras i helgen. Hoten visade sig dock vara en PR-kampanj som strävar efter att stänga ner hemsidan 4chan.  

Det var i söndags som skådespelaren och FN-ambassadören Emma Watson levererade ett brandtal för jämställdhet och feminism inför FN-delegater. Talet möttes av stående ovationer och har fått stor spridning efteråt. Men reaktionerna var inte bara positiva.

I en tråd på sajten 4chan, där användare delar och kommenterar bilder, postades hot om att det skulle läckas nakenbilder på Watson. Strax därefter dök en länk till hemsida med det olycksbådande namnet emmayouarenext.com. Sajten innehöll en bild på Emma Watson, en 4chan-logga och en nedräkning mot lördag.

Medier

Kampanj mot hemsida

Kritiken var hård och representanter för kvinnorättsorganisationer lyfte fram det som ett exempel på hur misogyna krafter försöker tysta kvinnor. Många riktade också ett anklagande finger mot 4chan som varit inblandat tidigare då personer läckt nakenbilder som de kommit över genom att hacka telefoner.

Men hemsidan med nedräkningen visade sig vara en bluff, skriver Mashable. Under natten mot onsdag var nedräkningen borta och i stället skickades läsare vidare till en PR-firmas hemsida och en kampanj för att stänga ner 4chan.

På sajten finns bland annat ett öppet brev till USA:s president Barack Obama där firman säger sig ha blivit anlitad av kändisars PR-representanter för att arbeta för att 4chan stängs ner med anledningen av tidigare nakenbildsläckor och att de är ett ”tydligt tecken på att internet behöver censureras”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet