Foto: TT

Hundra skolbarn gisslan hos Isis

Uppdaterad
Publicerad

Den islamistiska milisen Isis har kidnappat över 100 tonåringar i den kurdiska staden Ain al-Arab. Det larmar människorättsorganisationen Human Rights Watch och Unicef om.

De 153 tonåringarna, varav tio ska vara flickor, kidnappades den 29 maj, skriver AFP och hänvisar till en rapport som människorättsorganisationen Human Rights Watch nu publicerat. De ska ha varit på väg hem till Ain al-Arab efter att ha gjort examensprov i syriska Aleppo när de stoppades i den Isis-kontrollerade staden Manbij.

Enligt HRW ska 15 av de 153 tonåringarna ha blivit fria: De tio flickorna är släppta och fem av pojkarna har lyckats fly.

Blev slagna

Två av de nu fria pojkarna har vittnat om att de blivit slagna och att de tvingats ta lektioner i Sharia- och jihadistideologier.

FN-organet Unicef kräver nu att skolbarnen släpps.

– De här unga har ingenting att göra med kriget som pågår i Syrien. De ville bara göra klart sina slutprov och åka hem till sina familjer, säger Maria Calivis, regionchef på Unicef i ett uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.