Ett konditori i Edinburgh har roat sig med att mäta opinionen för eller emot ett självständigt Skottland i form av sålda cupcakes. Den 17 september hade 43,5 procent valt ja-kakor med skotska Saltire-flaggan, 47,7 procent för nej-sidans Union Jack, 8,8 procent var osäkra. Foto: TT/AP

I dag ska Skottlands – och Storbritanniens – öde beseglas

Uppdaterad
Publicerad

Äntligen, säger nationalisterna som väntat i över 300 år på att få bestämma själv.

Katastrof, varnar unionisterna som riskerar att bli av med sitt land.

I dag röstar skottarna för eller emot självständighet.

Ja-lägret vädrar morgonluft, medan nej-sidan hoppas att skottarna ska ta det säkra före det osäkra och stanna kvar i det förenade kungadömet.

De senaste opinionsmätningarna visar att det väger ytterst jämnt mellan ja- och nej-lägren, men med ett litet övertag för dem som vill att att Skottland ska stanna i unionen.

Skottland röstar om självständighet

Tiotusentals säger sig dock våndas inför dagens omröstning och har inte bestämt sig.

Slaget om Skottland

Förre premiärministern Gordon Brown, född och uppvuxen i Skottland, har i sista stund förhandlat fram ett erbjudande om ytterligare vittgående självstyre för landsdelen. Hans tidigare finansminister Alistair Darling, som nu leder de brittiska myndigheternas nej-kampanj, manar separatisterna till eftertanke.

– Det här är slaget om Skottland, för Skottlands barn och barnbarn och kommande generationer. Det här är ett slag vi måste vinna, talade Darling i helgen, enligt Reuters.

Nordisk modell

Nationalisterna drömmer om att skapa en välfärdsstat à la Skandinavien med hjälp av oljepengarna från Nordsjön.

– Se på våra närmaste grannar: vi har Irland i sikte, Island i norr, Norge, Sverige och Danmark i öster. Det här är den typ av länder som man kan ta hem och presentera för sin mamma; den typ av länder som är framgångsrika på många, många sätt, genom att stå upp för internationell rätt, jämlikhet, social demokrati och rättvisa. Jag vill se ett Skottland som ser mer ut som de – inte som en ren kopia, utan som ett bättre sorts Skottland, säger SNP-politikern Alyn Smith.

”Balkanisering hotar”

Men utrikesminister Carl Bildt (M) varnar för en balkanisering av de brittiska öarna om Skottland bryter sig loss.

– Det skulle ta väldigt mycket tid och energi och förminska Storbritanniens inflytande i EU och globalt, förutom de ekonomiska svårigheter som det säkert kommer att leda till.

När uppbrytningsprocessen väl börjat vet man aldrig hur långt den leder, anser han.

– Det är farhågorna med detta också.

Bildt tror också att andra separatister i Europa kan inspireras.

300-årig union

Storbritanniens premiärminister David Cameron har besökt Skottland två gånger den senaste veckan och vädjat till folket att rösta nej. Men Cameron är impopulär i Skottland och ses av många som en symbol för en föraktfull engelsman från överklassen.

Storbritannien har existerat i sin nuvarande form sedan 1707, då unionen mellan England och Skottland slöts. Om resultatet blir ja rivstartar förhandlingar om hur exempelvis statsskuld och oljetillgångar ska delas upp. En eventuell separation mellan Storbritannien och Skottland är tänkt att träda i kraft den 26 mars år 2016. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet