Afrikanska jättesniglar är en delikatess. Men man får inte ta med sig dem hur som helst över gränserna. Foto: TT

I snigelfart genom tullen

Uppdaterad
Publicerad

Tullinspektörerna i Los Angeles har gjort ett ovanligt beslag. 67 afrikanska jättesniglar fastnade på väg från Nigeria till Kalifornien.

Afrikanska jättesnäckor ses som en delikatess i Nigeria, men de kan också vara glupska skadedjur som gillar att mumsa i sig både grödor och målarfärg. Snäckorna som fastnade i den amerikanska tullen hade skickats levande från Lagos i två plastkorgar och enligt fraktsedeln var de deklarerade som livsmedel, skriver Reuters.

Brändes ihjäl

Priset på en jättelandsnäcka till lunch ligger på omkring 50 dollar, skriver the Independent. Men flygplatssnäckorna, som vägde nästan ett kilo vardera, kommer inte att hamna på något matbord. Efter att ha kontrollerats förseglades deras öde i en förbränningsugn eftersom de kan bära parasiter skadliga för människor, enligt en talesperson för tullen.

Oklart vad man skulle ha sniglarna till

Samtidigt fortsätter utredningen kring vad en person skulle kunna tänkas vilja ha så många jättesnäckor till.

– Det verkar inte som om det rör sig om smuggling, säger Maveeda Mirza på tullens jordbruksavdelning, till BBC.

Tullen på flygplatsen har aldrig tidigare gjort ett så stort beslag av jättesnäckor, men då och då händer det att en eller annan snigel av misstag åker snålskjuts i människors bagage.

Afrikanska jättesnäckor

Afrikanska jättesnäckor/jättelandsnäckor kan leva i tio år och bli upp till 20 centimeter långa.

Det amerikanska jordbruksdepartementet beskriver sniglarna som en skadlig art som kan äta mer än 500 olika typer av växter. Har de inte tillgång till frukt och grönt så kan de även äta färg och puts från hus.

I Sverige är snäckorna populära som lättskötta husdjur som hålls i terrarium.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.