”Sektion 377” från den brittiska kolonialmaktstiden förbjuder ”köttsligt samlag mot naturens ordning med en man, kvinna eller djur” Foto: TT

Indisk man riskerar fängelse för ”samlag mot naturens ordning”

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man har gripits i den indiska staden Bangalore sedan hans fru anmält honom för att ha haft sex med en annan man. Döms han riskerar han livstid i fängelse.

Det var den 20 oktober som den 31-årig frun anmälde sin make till polisen. Äktenskapet mellan makarna ska ha varit arrangerat och när mannen inte visade något som helst sexuellt intresse för frun utan istället ”använde rosa läppglans och agerade feminint” fattade hon misstankar.

I smyg installerade hon övervakningskameror i deras gemensamma hem och då hon på en av filmerna upptäckte att mannen hade sex med en annan man gick hon till polisen med sina bevis. 

”Mot naturens ordning”

”Min man utför homosexuella handlingar mot naturens ordning. Vidta rättsliga åtgärder mot min homosexuelle man,” ska hon ha bett polisen, enligt polisdokument som The New York Times rapporterar om.

I december i fjol beslutade högsta domstolen i Indien att återinföra ”sektion 377”, en lag från den brittiska kolonialmaktstiden som förbjuder ”köttsligt samlag mot naturens ordning med en man, kvinna eller djur”.

Kan riskera livstid

Om mannen döms kan han enligt The New York Times riskera böter, tio års fängelse eller till och med ett livstidsstraff.  

Enligt människorättsaktivister kan fallet innebära starten på en farlig utveckling eftersom båda männen ska ha samtyckt till de sexuella handlingarna och eftersom kvinnan har inträngt på mannens privatliv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.