En ur det Brittiska vinnarteamet hackar en mobil i den säkra lådan. Foto: NHK

Ingen mobil säker när tävlingshackare testar

Uppdaterad
Publicerad

Dataexperter från hela världen samlades i veckan i Tokyo för att hacka sig in i smarta mobiler. Informationen om säkerhetsbristerna lämnades sedan över till respektive mobiltillverkare så att de ska kunna förbättra säkerheten.  Den totala prissumman var på över tre miljoner kronor.

Ett team från Storbritannien med professionella hackare fick nästan en miljon kronor efter att ha lyckats påvisa säkerhetsbrister i en Samsung Galaxy S5 och en Amazon Fire Phone. I flera fall var det den så kallade NFC (Near Field Communication), närkommunikationsappen, som var en svag punkt. Det är en funktion man kan använda att betala med när man handlar i en butik.

Även iPhone hackad

Ett japanskt team tog sig in i en Samsung, ytterligare ett team från Storbritannien fixade en Google-stödd LG Nexus 5. Inte heller Apple kom undan. Deras iPhone 5S lyckades ett veteranteam från Sydkorea hacka via webbläsaren Safari.

– I dag är mobiltelefonen endast en annan slags dator. Man kan köra olika slags mjukvaruprogram i dem från olika källor. De är lika sårbara som vilket annat dataprogram som helst, berättade Jacob West som representerade arrangören, en stor datortillverkare.

All sårbarhet i mobiltelefonerna som hackarna lyckades påvisa fick inte spridas och relevant information rapporterades till tillverkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.