2010 års Gay Games ägde rum i Köln, Tyskland. Inför spelen visade Miranda Salman från Mexikos fotbollslag upp den nya lagtröjan. Foto: Carlos Jasso/AP/Scanpix

”Sportvärlden är delaktig i homofobin”

Uppdaterad
Publicerad

Synen på homosexuella har förbättras inom sportens värld. Men fortfarande är den en bastion för homofobi. Det säger Marc Naimark på organisationen Gay Games till Agenda.

Medan jämlikheten har gått framåt inom olika områden i samhället har det blivit mer och mer uppenbart att det finns en eftersläpning inom idrotten, menar Marc Naimark, som är vice vd för utrikesfrågor på Gay Games – en organisation som vart fjärde år anordnar internationella idrottstävlingar främst för HBTQ-personer.

– Idrotten är väl i viss mening ett specialfall, eftersom där finns en könsuppdelning. Men samtidigt är idrotten en plats för jämlikhet, eftersom det ska vara prestationerna som är det viktiga, inte vem man är. Det finns ett glapp här mellan teori och praktik. Det är fortfarande vanligt med förolämpningar och diskriminering inom idrotten, säger han.

De hårda anti–gaylagar som Ryssland införde förra året har upprört många människor. En av de mest uppmärksammade protesterna var när svenska höjdhopparen Emma Green Tregaro målade sina naglar i regnbågsfärger under friidrotts–VM i augusti. Hon blev uppmanad av Svenska friidrottsförbundet att ta bort det symboliska nagellacket vilket upprör Marc Naimark.

– Idrottare är samhällsmedborgare och de gör rätt i att påminna världen om att sport ska vara fri från diskriminering. Idrottare ska inte hotas, som i fallet med Emma Green Tregaro, utan i stället uppmuntras och stöttas när de är modiga nog att ta ställning, säger Marc Naimark.

Han menar att IOK, Internationella Olympiska Kommittén, borde ha ställt krav på Ryssland innan landet fick vinter–OS.

”IOK:s skyldighet att ställa krav”

– Det är hemskt att se att IOK inte är tydligare. De kände till kränkningarna av mänskliga rättigheter i Ryssland redan innan de beslutade att OS skulle hållas i Sotji, men de ställde inga krav. Det är deras skyldighet att göra det.

Marc Naimark säger att IOK borde visa handlingskraft och försäkra alla idrottare att de står på deras sida och accepterar dem som hetero, gay eller vad de än är.

Han menar att vinterspelen i Sotji sätter strålkastarljuset på en situation där tusentals idrottsutövare som är HBTQ–personer kommer att fortsätta leva i rädsla, medan IOC, som anser sig representera sport och idrott världen över, inte gör någonting.

– Ryssland är långtifrån ensamt om att införa homofobiska lagar. Men Ryssland vill betraktas som en modern, civiliserad medlem av det internationella samfundet, samtidigt som landet går bakåt vad gäller mänskliga rättigheter i allmänhet och HBTQ–rättigheter i synnerhet.

”Sportvärlden delaktig i homofobin”

Den internationella sportvärlden är delaktig i homofobin genom att inte höja rösten och använda sitt inflytande att påverka lagar och attityder, menar han.

Samtidigt säger Marc Naimark att president Vladimir Putins hållning faktiskt kan ha fört med sig något gott:

– För första gången bjöd IOK in Gay Games till ett möte i höstas. Det är ett steg i rätt riktning, men det borde följas av en riktig diskussion. Även om det egentligen inte borde behövas någon debatt alls. Idrotten är för alla och den ska vara befriad från diskriminering.

Marc Naimark framhåller också att regnbågsflaggan – en viktig symbol för HBTQ–rörelsen – inte är en politisk symbol.

– Den är en symbol för allas lika värde. Det är inte politiskt att bära den.

I Agenda söndag 12 januari kl 21.15 i SVT2 diskuterar idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth med Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, om Sverige bör markera mot de ryska anti-gaylagarna under OS i Sotji. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.