Foto: TT & SVT

”IS flagga vajar från hustaken i Kobane”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utsända Samir Abu Eid och fotograf Niclas Berglund har under dagen bevittnat flyganfallen mot Islamiska Statens styrkor i Kobane på nära håll.

– Först hör man flygplanen. Sedan ser man röken, berättar teamet, som befinner sig på den turkiska sidan vid gränsen mot Syrien.

Flygbombningarna uppges i alla fall tillfälligt bromsa in jihadistgruppen Islamiska statens (IS) framryckning i belägrade Kobane i Syrien, på gränsen till Turkiet. Men inne i staden rasar våldsamma gatustrider.

Sent under onsdagskvällen trängde IS in i två områden i stadskärnan med pansarvagnar, uppger kurdiska källor till Reuters.

Terroriströrelsen IS

SVT:s team har under dagen befunnit sig bara några hundra meter från målen för flygattackerna och striderna.

– Det går snabbt. I förra veckan var IS tre kilometer från staden. I dag har vi från vår position tydligt sett med egna ögon hur IS flagga vajar från hustak inne i Kobane. Det är tydligt att de sex USA-ledda flyganfallen under de två senaste dagarna inte räcker. De kan inte stoppa IS, säger Samir Abu Eid.

Kurdisk frustration

– De östra delarna av Kobane kontrollerar IS redan. Nu rasar striderna i de centrala och västra delarna, berättar Samir Abu Eid.

Desperationen kring Kobane växer. Många kurder har samlats på den turkiska sidan för att visa sitt stöd.

– Man känner sig helt hjälplös. Skulle vi ha möjlighet skulle vi kunna ta till vapen och gå in och kriga själva för vi har inget att förlora, säger svensk-kurden Hawar Tüysüz, som rest till gränsen tillsammans med sin syster Feliz Paydas för att visa solidarietet.

– Det här hade de kunnat stoppa för två veckor sedan. Men världen har inga öron. Ingen lyssnar på oss, säger Hawar Tüysüz.

Turkisk militär avvaktar

Den turkiska militären har haft full beredskap utmed gränsen. Men än så länge tittar de på. Kurder vill att Turkiet ingriper militärt och räddar Kobane, eller låter frivilliga korsa gränsen för att hjälpa till att försvara staden.

– Det pågår en massaker här nu, och hela Europa och USA sitter bara och tittar, säger Hawar Tüysüz.

– De kurdiska styrkor som strider i Kobane är nära allierade med PKK, som Turkiet klassar som terrorister. Det är framförallt därför som Turkiet inte vill hjälpa kurderna, säger Samir Abu Eid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet