Bilden visar barn i ett IS-läger i Raqqa, Syrien. Fotot kommer från aktivistgruppen ”Raqqa is being slaughtered silently” som skildrar IS verksamhet. Bilden har verifierats av nyhetsbyråer som är verksamma i området. Foto: TT

”IS skapar nytt Hitlerjugend”

Uppdaterad
Publicerad

Barnen är ett av Islamiska staten, IS, stora fokus. De används som måltavlor för grymheter men också för att säkra IS utbredning. – De har barnläger där de indoktrinerar genom vapenträning. Barnen blir också informatörer och ögon och öron för Islamiska staten, säger terroristexpert Magnus Ranstorp.

I den rapport som FN:s barnrättskommitté publicerat i veckan rapporteras om IS grymheter mot barn. Barn, inte minst ur minoritetsgrupper, avrättas systematiskt konstaterar FN och återger hur barn både korsfästs och begravts levande.

Barnen används inte bara som mål för IS avrättningar utan också som medel i krigföringen. De utbildas till självmordbombare, vilket FN tar upp i sin rapport, men också som informatörer.

Att barnen är ett stort fokus för den sunnimuslimska terrororganisationen bekräftar Magnus Ranstorp, terroristexpert och professor vid Försvarshögskolan. Han jämför med Hitlers ungdomsorganisation under Nazityskland.

– De jobbar mycket med att skapa ett informatörssamhälle med barnspioner. De bygger ett slags Hitlerjugend, där de skapar en ny generation. Framtiden är i ungdomen, barnen. Det är dem de satsar på. Dels kultiverar de unga och dels sprider de ett informatörssamhälle, ett Stasi-likt samhälle där man informerar om varandra.

Tränas i barnläger

I likhet med Hitlerjugend finns också särskilda barnläger där barn tränas. Det handlar om vapenträning men framförallt indoktrinering. Enligt Magnus Ranstorp finns tre, fyra stycken utanför Raqqa i Syrien och flera runt andra mindre städer. Syriska aktivistgruppen ”Raqqa is being slaughtered silently” har tidigare fotograferat och rapporterat om lägren där IS tränar barn. Även människorättsorganisationen Human Rights Watch har rapporterat om lägren.

– Barnen blir ögon och öron för Islamiska staten. Vissa får betalt och får status om de informerar om vilka som säger något dåligt om islamiska staten, säger Magnus Ranstorp.

Familjer överlämnar sina barn

Barninformatörerna gör att osäkerheten blir stor och ingen vet vad man kan säga eller inte. 

– Det är också därför som en del familjer lämnar över sina barn till IS. Det finns så mycket barn i Mellanöstern och det utnyttjar IS för att skapa osäkerhet, säger Magnus Ranstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.