Extremistmilisen Islamiska staten (IS) ska ha tillfångatagit en jordansk stridspilot i norra Syrien. Foto: AFP/TT

IS tillfångatog jordansk stridspilot

Uppdaterad
Publicerad

Extremistmilisen Islamiska staten (IS) har tillfångatagit en jordansk stridspilot i norra Syrien. IS säger sig ha skjutit ned planet, något USA dock ifrågasätter.

Jordaniens militär bekräftar att en pilot förts bort av IS sedan planet kraschat, utan att gå in på vad som fått planet att störta.

”Jordanien håller gruppen och dess anhängare ansvariga för pilotens säkerhet och liv”, meddelar militären i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Från IS-fästet al-Raqqa i norra Syrien kommer bilder på vad som uppges vara piloten, och på vrakdelar från ett flygplan.

USA avfärdar dock att IS ska ha skjutit ned planet.

”Bevisningen indikerar tydligt” att IS inte skjutit ned det som gruppen hävdar, framhåller amerikanska militären i ett uttalande.

”Visa nåd”

Pilotens far säger till jordanska nyhetsbyrån Saraya att familjen informerats om läget.

– Min andra son träffade befälhavaren vid det jordanska flygvapnet som bekräftade att min son Maaz tillfångatagits av IS, säger fadern, och uppmanade jihadistgruppen att ”visa nåd och befria min son”.

Om IS, som gruppen själv hävdar, har skjutit ned ett flygplan vore det första gången ett plan tillhörande den USA-ledda koalitionen skjutits ned, enligt nyhetsbyrån AFP.

Koalitionens flygplan har genomfört regelbundna flygbombningar mot IS och andra jihadistgrupper i Syrien sedan i september, och dessförinnan i Irak där IS också kontrollerar stora områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.