USA:s militärchef Martin Dempsey Foto: TT

IS-uttalande väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s militärchef Martin Dempseys uttalande om att amerikanska militärrådgivare kan komma att behövas i kampen mot Islamiska staten (IS) på marken i Irak väcker debatt.

– För att vara tydlig, om vi når en punkt där jag anser att våra rådgivare bör ledsaga irakiska soldater när de går till attack mot specifika IS-mål, så kommer jag att rekommendera det till presidenten, sade general Dempsey i går inför en grupp senatorer enligt USA Today.

Både Vita huset och Pentagon försöker tona ner uttalandet. Vita huset insisterar att uttalandet rör ett ”hypotetiskt scenario”, skriver AFP.

I dag ska utrikesminister John Kerry frågas ut av kongresspolitiker om kampen mot extremistgruppen. President Barack Obama besöker i dag militärkommandot US Central Command i Florida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.