Foto: AFP

Isolerad indianstam attackerades i djungeln

Uppdaterad
Publicerad

En isolerad indianstam från Peru säger att de blivit attackerade av beväpnade män och tvingats fly ut ur djungeln.

Det första mötet mellan indianstammen och omvärlden, som kan ses i videon, ägde rum vid floden Envira i Brasilien nära gränsen till Peru. Bilderna är tagna av en brasiliansk forskargrupp i juni, och släpptes under onsdagen av den brasilianska regeringen.

Språket som gruppen talar liknar språket som andra stammar använder, vilket gjorde att tolkar kunde prata med dem. Stammedlemmarna beskrev då hur de blivit attackerade och beskjutna av vita män som inte tillhörde någon indianstam.

Drabbats av sjukdomar

– De berättade också att många i stammen drabbats av svåra sjukdomar efter attacken, säger tolken Jaminawa Jose Correia.

Efter det första mötet har sju personer i stammen behandlats för influensa. Influensa är enligt forskarna mycket farlig för ursprungsbefolkningen eftersom de inte har något naturligt immunförsvar mot sjukdomen. Representanter från den brasilianska regeringen säger att det till en början var svårt att få dem att ta emot medicinerna eftersom de var rädda.

–  Men till slut litade de på oss och accepterade medicinerna, säger Carlos Travassos som jobbar på FUNAI, en del av regeringen som jobbar med frågor som rör ursprungsbefolkningen.

Skogsarbetare eller drogsmugglare

Vem som attackerade och sköt mot stammen är oklart, men talespersoner från organisationen Survival International tror att det handlar om skogsarbetare eller drogsmugglare i Peru, som den senaste tiden har rört sig mot ursprungsbefolkningens marker och tvingat dem att fly.

”Kan bli humanitär katastrof”

Survival Internationals chef, Stephen Corry, säger på organisationens hemsida att situationen är mycket skrämmande.

– Den här gruppen har inte bara blivit attackerade och skjutna på av främlingar, de har dessutom dragit på sig influensa. Mardrömsscenariot är att de återvänder till sina byar med sjukdomar.

– Nu är det upp till Brasiliens regering att visa att de kan skydda de här utsatta grupperna. Om inte ett ordentligt medicinskt program sätts in kan det sluta med en humanitär katastrof, säger Stephen Corry.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.