Foto: AP

Blodigaste dygnet hittills i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Gazas folk lider, bara i dag har 35.000 personer tvingats fly sina hem. En tillfällig vapenvila blev överenskommen för att kunna evakuera döda och skadade efter dagens stridigheter, men uppgörelsen bröts snabbt och söndagen är det blodigaste dygnet hittills.

Minst 90 palestinier har dödats det senaste dygnet i den upptrappade israeliska offensiven mot Gaza, vars syfte är att förstöra tunnlar och stoppa raketbeskjutningen från Gaza.

Enligt AFP har mist 425 palestinier dödats sedan offensiven inleddes den 8 juli. 112 var barn, 41 var kvinnor och 25 var åldringar. Det är svårt att veta hur många av de döda som var stridande.

Konflikten i Gaza 2014

Det senaste dygnet har 13 israeliska soldater också dödats. Sammantaget har 18 israeler dödats, enligt den israeliska militären (IDF). Två var civila. De flesta soldaterna dog i strider eller bakhåll inne i Gaza, men flera dödades av milismän som tog sig in i Israel via tunnlar. Hamas hävdar att många fler israeler dött.

”En av pojkarna dog”

– Plötsligt började de skjuta rakt mot mitt hus. Min familj och jag sprang ut i panik. Där var totalt kaos. Stridsvagnar som sköt vilt. Vänner, bekanta som sprang ut i panik, barfota och blodiga. Några som bar på sina barn. Flera var uppenbart döda, berättar Yamal Jagi på telefon till TT.

Jagi är 24 år och sjukvårdare och har tagit sig till sin flickväns hus i Gaza stad. Hans eget hus i Shejaiya är totalförstört.

– Jag försökte rädda två barn som såg vilsna ut och stod stilla mitt i larmet. Den ena blev skjuten i magen och föll ihop. Han hade en orange tröja på sig. Den andra lyckades jag ta med mig i folkströmmen, ut ur området.

Tio tunnelnedgångar hittade

Enligt IDF hittades tio tunnelnedgångar i Shejaiya.

Raketbeskjutningen mot Israel fortsatte under söndagen, likaså de israeliska flyganfallen mot mål i Gaza.

Den svenske aktivisten Charlie Andreasson befann i Shejaiya för att hjälpa till med evakueringen under den två timmar långa vapenvilan som utlystes. Han beskriver en fullkomligt sönderbombad stadsdel.

– Det är en fruktansvärd förödelse av bilar och byggnader. Jag såg fyra ambulanser som var förstörda, säger Andreasson till TT per telefon.

Han mötte en ung man som ville ha hjälp med att undsätta sina föräldrar och på vägen till huset blev de utsatta för beskjutning av en krypskytt.

– Det andra skottet träffade mannen i höften så att han rasade ihop. Vi tog skydd och kunde inte hjälpa honom. Ungefär trettio sekunder senare kom nästa skott och dödade honom, mitt framför ögonen på oss. Under vapenvilan, säger Charlie Andreasson som till slut lyckades ta sig därifrån.

USA stöttar Israel

IDF har meddelat att markoffensiven ska utökas.

”I kväll expanderar markfasen, när ytterligare styrkor ansluter sig till insatsen”, skriver den i ett uttalande.

USA fortsätter att stötta den israeliska offensiven.

– Ni har rätt att gå in och förstöra dessa tunnlar. Vi stöttar det helt. Vi stöttar också Israels rätt att försvara sig mot de raketer som fortsätter att komma in, säger utrikesminister John Kerry till Fox news.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet