En israelisk raket skjuts in i norra Gaza. Foto: TT

Israel påbörjar markoffensiv

Uppdaterad
Publicerad

Israel gör verklighet av sitt hot och inleder en markoffensiv. Under torsdagskvällen gav Israels premiärminister order om att påbörja en markoffensiv i Gaza.

Trots omvärldens varningar inledde Israel en markoperation under torsdagskvällen. Syftet ska vara att slå ut de så kallade ”terrortunnlarna” från Gaza in i Israel, enligt ett uttalande.

Hamas talesperson Sami Abu Zuhri säger till nyhetsbyrån Reuters att Israels markinvasion är ”dumdristig” och kommer att få ”fasansfulla konsekvenser”.

Konflikten i Gaza 2014

Det är den första stora israeliska markoffensiven i Gaza på över fem år. Tusentals israeliska soldater har de senaste dagarna samlats vid gränsen till Gaza i väntan på order att gå in, skriver Telegraph.

”Det är intensiva bombningar just nu”

”Stridsvagnar skjuter mot oss samtidigt som minst sex stridsplan vrålar i luften. Det är intensiva bombningar just nu. Ännu värre är det i Atatra alldeles intill buffertzonen som Israel har lagt ut, skrev Omar Mansour på Facebook till TT vid 23:30-tiden. Han befinner sig i Beit Lahiya, mitt i den militära markoffensiven.

Vidare berättade han att det också finns en hel del milis, både från Islamiska Jihad och från Hamas i området.

”Jag hör hur de skjuter mot israelerna. De använder sig av kalasjnikovs, medan stridsvagnarna har mycket tyngre artilleri. Vårt hus är det enda som verkar stå upp, mitt i all skottlossning”, skrev han till TT.

Exakt hur många trupper som går in i Gaza framgår inte.

”Israel är besluten att agera för att skydda sina medborgare. Operationen kommer att fortsätta tills följande mål har uppnåtts: Att ge det israeliska folket lugn och ro under en lång period och att allvarligt skada Hamas och andra terroristorganisationers infrastruktur i Gazaremsan, står det i ett uttalande från Israel.”

Felaktiga uppgifter om vapenvila

Tidigare under torsdagen rapporterade flera medier att Israel och Hamas kommit överens om ett ”omfattande” eldupphör från och med fredag morgon. Uppgifterna tillbakavisades dock senare av representanter från både Israel och Hamas.

– Nyheten om ett eldupphör är felaktig. Det sker fortsatta ansträngningar men hittills finns ingen överenskommelse, sade Hamas talesperson Sami Abu Zuhri till AFP.

Israels militäroperation har hittills krävt minst 231 palestinska dödsoffer, skriver AFP. Av dem är nästan 80 procent civila, enligt FN-organet Ocha. Samtidigt har över 1.200 raketer skjutits in i Israel. Beskjutningen orsakade i tisdags det första israeliska dödsoffret.

I går träffade Abbas den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi i samband med de diplomatiska försöken att få ett stopp på konflikten mellan Israel och Hamas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet