Israeliska trupper på Gazaremsan ska nu dras tillbaka. Foto: TT

Israel har lämnat Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga israeliska marktrupper har nu lämnat Gaza, uppger en talesperson för den israeliska armén.

Israel meddelade på morgonen att de nu förstört de tunnlar som byggts upp mellan Gaza och Israel. Ett tre dagar långt eldupphör inleddes klockan 07 svensk tid.

– Israel upplever att de slagit ut de viktigaste tunnlarna och Hamas högkvarter, säger SVT:s utsända Susan Ritzén. 

Konflikten i Gaza 2014

Israeliska armén anser sig ha slutfört sitt uppdrag på Gazaremsan och trupperna placeras nu i stället i försvarsposition utanför Gaza.

– Jag har hörde explosioner under morgonen men nu är det lugnt. De flesta är däremot ganska luttrade här och vapenvilan är mest ett spel för galleriet eftersom ingen av parterna är beredda att ge sig. Men det är bra med lite andrum. Det är tufft här nu, säger Susan Ritzén.

Villkoren okända

De närmare villkoren för eldupphöret är ännu okända men inga direkta förhandlingar tros ha förekommit sedan Israel i fredags övergav fortsatta samtal. Hittills har Israel krävt villkorslösa eldupphör, medan Hamas insisterat på att sidorna först avtalar om lättnader i blockaden mot Gaza.

Vita huset välkomnar uppgörelsen om eldupphör och menar att Hamas bär ansvaret för att den upprätthålls.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet