Ja-ledare menar att skottar lurades

Publicerad

Skottlands avgående nationalistledare Alex Salmond anklagar den brittiska regeringen för att ha vilselett väljarna inför folkomröstningen i torsdags.

Strax före omröstningen om självständighet gick de tre största brittiska partierna ut med ett löfte om ”vittgående” nya befogenheter till Skottland inom bland annat budget- och vårdfrågor.

Knappt var dock nej-sidans seger säkrad förrän gräl utbröt om exakt hur mycket makt som bör decentraliseras – och varför inte i så fall även Wales, Nordirland och England ska få mer självstyre.

Den regionale regeringschefen Salmond säger nu till BBC att premiärminister David Cameron knappast kommer att kunna hålla löftet. Samtidigt har oppositionella Labour sagt sig vara fast beslutna att hedra utfästelsen att det skotska parlamentet, trots fortsatt samhörighet med Storbritannien, ska få mer makt innan de allmänna valen nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.