SVT:s korrespondent: ”Jag hade själv åkt till Syrien”

Uppdaterad
Publicerad

Flera utländska journalister saknas i Syrien, ett land som SVT:s mellanösterskorrespondent Samir Abu Eid beskriver som både farligt och lockande.

Reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström har försvunnit spårlöst efter att ha blivit bortförda i Syrien.

Området de uppges ha förts bort från är samma som USA:s utrikesdepartement nyligen varnat västliga journalister från att resa till, på grund av risk för kidnappning. Varningen löd ”USA:s utrikesdepartement har information om att det finns en sammansvärjning riktad mot västliga journalister som reser till centrala och södra Syrien”.

Journalister bortförda i Syrien

– Det är extremt farligt, det är väldigt få utländska journalister som är där, säger SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i Gomorron Sverige.

Han har själv varit i Syrien flera gånger, senast i våras. Men som det är nu kommer han inte in i landet. Det är för farligt.

”Inte bara strider med kulor”

Enligt en ny rapport från organisationen Reportrar utan Gränser har sju utländska journalister dödats sedan kriget i Syrien tog sin början. Över 30 har arresterats och 37 har kidnappats eller försvunnit spårlöst. Syrien är ett land som medför en uppsjö faror för de journalister som lyckas ta sig in.

– Det är inte bara strider med kulor och granater som i andra krig, här finns också risken för att bli bortförd eller kidnappad, säger Samir Abu Eid.

Av vilken sida i konflikten de två journalisterna förts bort är enligt SVT:s korrespondent svårare att säga. Det skulle kunna handla om regimstyrkor eller regimtrogna grupper som Hizbollah.

Men även på rebellsidan finns hundratals grupper som skulle kunna ha fört bort svenskarna. Det viktiga nu är enligt Samir Abu Eid att svenska myndigheter trycker på för att ta reda på vem som ligger bakom bortförandet.

– Via UD och ambassaden i Libanon så går det att ta kontakt med regimen i syrien och på den vägen på reda på vem det är.

”Det är stort av dem”

Enligt Reportrar utan Gränser har de syriska kidnapparna blivit skickligare, och grupperna som ligger bakom dåden har lyckats skapa en miljö som ”avskräcker många journalister från att resa till Syrien”.

På frågan om Samir Abu Eid tycker att det var dumdristigt av Magnus Falkehed och Niclas Hammarström att resa in i landet svarar han bestämt nej.

– Tvärtom så är det otroligt modigt och viktigt att åka till Syrien. På ett sätt är det stort av dem.

Skulle du åka in i dag om du hade möjlighet?

– Ja det skulle jag göra, jag försöker ju hela tiden att åka in igen.

Journalister som hålls fågna i Syrien (oktober 2013)

– Fyra fransmän, två av dem rapporterande för Europe 1. Kidnappades 6 juni 2013

– Två amerikanska journalister. En frilansande för Washington Post och al-Jazira. De kidnappades i augusti 2013.

– En spanjor som arbetar för den Barcelona-baserade dagstidningen El Periódico. Kidnappades 4 september 2012.

– En jordanier, på uppdrag av den amerikanska tidningen al-Hurra kidnappades 20 augusti 2013.

– Två medarbetare vid Sky News Arabia kidnappades 15 oktober 2013.

Källa: Reportrar utan Gränser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister bortförda i Syrien

Mer i ämnet