Foto: Scanpix

Jättarna samlas för att hylla Mandela

Uppdaterad
Publicerad

Både det sydafrikanska folket och världen väntar på att få hylla Nelson Mandela under de ceremonier som stundar i nästa vecka.

I tre dagar kommer en kortege att färdas över gatorna i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria för att hylla den forne presidenten Nelson Mandela. Det säger landets regering i dag och uppmanar samtidigt folket att kanta gatorna under dessa dagar, enligt Telegraph.

Nelson Mandela har under sitt liv haft stor inverkan, inte bara på sitt eget folk utan på hela världen.

Jättarna planerar resa

Barack Obama, tillsammans med frun Michelle, kommer att resa till Sydafrika för att delta vid den enorma minnesceremoni som äger rum 10 december på fotbollsstadion i Soweto och där allmänheten kan delta. De får sällskap av tidigare amerikanska presidenter, bland andra George W. och hans fru Laura Bush samt Bill Clinton. Även Brasiliens president Dilma Rouseff har bekräftat att hon kommer att närvara, rapporterar Telegraph.

Storbritannien förväntas skicka representanter från det brittiska hovet, som prins Charles och prins William, tillsammans med premiärminister David Cameron. Dessutom kommer ledare från bland annat Iran, Kina, Kuba, Israel och de palestinska områdena att delta, enligt Guardian. Däremot är det oklart hur Syrien kommer att representeras.

Reinfeldt vill närvara

Från svenskt håll meddelades på lördagskvällen att statsminister Fredrik Reinfeldt och kronprinsessan Victoria kommer att åka till Sydafrika för att delta i minnesceremonin.

Även S-ledaren Stefan Löfven kommer att delta. Han har, tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin fått en särskilt inbjudan av Mandelas parti ANC.

– Mandela hade goda relationer med vårt parti, både med Palme och Ingvar Carlsson. Palme mördades innan Mandela kom ut från fängelset, men han visste ju vad arbetarrörelsen i Sverige och Socialdemokraterna gjorde för honom och ANC, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises till Aftonbladet.

Reser till fattigt område

Förutom de politiska namnen kommer en stor del av världens kulturelit att närvara för att hylla Mandela, enligt Guardian. På bilder från fredskämpens liv syns han med flera filmstjärnor och musiker. Bland andra Oprah Winfrey förväntas komma till Sydafrika för begravningen.

Begravningen kommer att hållas den 15 december i byn Qunu, den lilla by på landsbygden i Östra Kapprovinsen där Mandela växte upp och gravsättningen kommer att ske i den närliggande byn Mvezo, den plats där Mandela föddes. Han kommer där att vila sida vid sida med tre av sina barn och andra nära släktingar vid en bergssluttning i närheten av byn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.