”Jag är Charlie”

#JeSuisCharlie trendar över världen

Uppdaterad
Publicerad

Under hashtaggen #JeSuisCharlie (översättning: ”Jag är Charlie”) samlas tusentals användare på sociala medier för att uttrycka sorg, ilska och stöd efter terrorattentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo i dag. Och initiativet samlar tusentals människor runt om i världen som vill uttrycka sin solidaritet med offren.

Hashtaggen #JeSuisCharlie har under dagen spridit sig som en löpeld över nätet, och har i kväll samlat stora folkmassor runt om i världen för att uttrycka ilska, sorg och bestörtning efter dagens attentat mot den franska satirtidningen i Paris.

Manifestationerna hålls i städer som Paris, Nice, Berlin och London och har hittills samlat tusentals deltagare.

Terrordåd mot fransk tidning

”Humorn är vårt enda vapen”

Många använder även hashtaggen till att twittra illustrationer i samma anda som satirtidningens tecknare.

”Humorn är vårt enda vapen”, skriver bland annat en användare, och den amerikanska ambassaden i Paris ändrade under dagen sin profilbild till citatet, som är skriven i samma typsnitt som tidningens logotyp.

Meningsmotståndare

De allra flesta uttrycker sorg och bestörtning över det som inträffat, men det finns även de som, mer eller mindre uttalat, stödjer attentatsmännen.

En användare skriver:

”Jag säger inte att det som hände Charlie Hebdo var rätt, men de har sig själva att skylla.”

Twittrade direkt under attentatet

Efter förmiddagens attentat har Twitter och sociala medier spelat en avgörande roll även på andra sätt.

En av de mest uppseendeväckande bilderna publicerades direkt under attacken av det belägrade Charle Hebdo-kontoret, då några av journalisterna som befann sig i byggnaden lyckats fly upp på taket.

Journalisten Martin Boudo twittrade då ut en bild på ett fåtal anställda som kurade över sina mobiler på taket. Bildtexten löd, översatt till svenska:

”Attack av två maskerade män av Charlie Hebdo-kontoret. Vi har tagit vår tillflykt till taket”

Bilden togs senare bort, men hade redan hunnit retweetats tusentals gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet