Svensk kvinna skjuten i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

En svensk kvinna i 70-årsåldern som arbetar för en kristen organisation har skjutits i Pakistan. Omständigheterna gör att det ser ut som en riktad attack.

Kvinnan är i 70-årsåldern. Hon blev skjuten i bröstet vid ett överfall på måndagen.

Kvinnan blev angripen när hon var på väg hem från arbetet. Hon träffades av en kula i bröstkorgen. Hon har bott i landet i 35 år.

Kvinnan är enligt UD hemmahörande i mellersta Sverige.

– Hennes tillstånd har förbättrats efter behandling, säger Ali Usman, läkare på det sjukhus där hon behandlas, till nyhetsbyrån AFP.

– Hon var hemma på lunch och var utanför grinden när en ensam motorcyklist åkte upp och sköt henne bakifrån, säger ordföranden i pingstförsamlingen som kvinnan arbetar för.

Det verkar inte som ett rån utan en riktad attack?

– Ja, tyvärr så verkar det så, svarar han.

Jobbar med föräldrarlösa flickor

Församlingen är den som skickat ut kvinnan till Pakistan. Där driver församlingen, i samarbete med sin amerikanska partner, en internatskola för 65 föräldralösa flickor som kvinnan arbetade vid i staden Lahore.

Församlingen samlades på måndagen till ett krismöte för att diskutera läget. En svensk familj med två vuxna och fyra barn är också utsänd till Pakistan av församlingen, men i Islamabad.

Vilka angriparna är vet man inte.

– Vi har information om att en svensk kvinna är skottskadad i Lahore. Hon är allvarligt skadad och befinner sig på sjukhus, säger Teo Zetterman på svenska utrikesdepartementets (UD) presstjänst till SVT.

Enligt UD har personal från svenska konsulatet i Lahore har besökt sjukhuset och håller kontakt med läkarna. UD fick uppgifterna om den skjutna svensken i dag vid 14-tiden på eftermiddagen.

– Vi har kontakt med hennes anhöriga och läkarna på sjukhuset, säger Zetterman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.