Foto: TT/SVT Grafik

Kändisarnas ilska mot modejätten

Uppdaterad
Publicerad

Dolce och Gabbana ifrågasätter homoadoptioner och provrörsbefruktningar. Nu rasar kändisar och uppmanar till bojkott av den italienska modeduons produkter.

Modeskaparna Domenico Dolce och Stefano Gabbana, männen bakom det exklusiva klädmärket med samma namn har skapat en kontrovers efter en intervju med en italiensk tidning.

I det senaste numret av tidningen Panorama ger modeskaparna sin syn på föräldraskap och familjebildning. De kallar då barn som blivit till med provrörsbefruktning för ”kemiska” och de ifrågasätter också om homosexuella par kan bilda familj.

– Livet har en naturlig gång, det är saker som inte kan ändras, säger modeskaparna.

Modeskaparna säger vidare i intervjun att de inte ser familjen som en ”modefluga” och att en homosexuell familj inte kan skapa den känsla av samhörighet som finns i heterosexuella familjer och att  det är onaturligt att samkönade par bildar familj genom adoption, surrogatföräldrar och provrörsbefruktning, IVF.

En av dem som reagerat är den brittiska artisten Elton John, som kallar Dolce och Gabbanas åsikter för ålderdomliga och nu manar han till bojkott av deras produkter.

”Personliga åsikter”

Hur vågar ni kalla mina vackra barn för syntetiska. Skäms för att ni fördömer IVF, detta mirakel som gjort att både homosexuella och heterosexuella kunnat förverkliga sina drömmar om barn, skrev Elton John på Instagram.

Tillsammans med maken David Furnish har Elton John sönerna Zachary och Elijah, som båda kommit till tack vare IVF.  Elton John får nu medhåll av bland andra Victoria Beckham, Ricky Martin och Courtney Love Cobain.

Jag har just samlat ihop alla mina Dolce och Gabbana–kläder och jag skulle vilja bränna dem, skriver Love Cobain på Twitter.

I ett svar till Elton John skräder inte Stefano Gabbana med orden och kallar artisten för fascist.

Modeskaparna, som båda är homosexuella och som tidigare levt tillsammans har i ett gemensamt uttalande sagt att de i intervjun uttryckte sina personliga åsikter och att de inte dömer andras människors beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.