Offer för misstänkt nervgasttack i Damaskusförorten Ghouta. Foto: Scanpix

Attacker mot Damaskus förorter

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i morse angreps flera förorter öster om den syriska huvudstaden Damaskus.

Uppgifter talar om hundratals döda i misstänkta nervgasattacker. Nu ställs krav på att FN:s inspektörer får tillträde till området.

Uppgifterna går isär om hur många som dödats och skadats i attackerna. Enligt oppositionella aktivister från Syriska revolutionens generalkommission (SRGC) har över 600 människor mist livet. Hundratals ska enligt aktivisternas uppgifter ha skadats.

”Kalla kroppsdelar med skum i munnen”

LCC, det oppositionella medienätverket för de lokala koordinationskommitteerna, talar om att flera hundra människor har dödats i attackerna. Videor som LCC har lagt ut på internet visar en stor mängd döda kroppar.

Syrienkriget

En sjuksköterska på ett fältsjukhus uppger för Reuters att minst 200 människor har mist livet.

– Många av de döda är kvinnor och barn. De hade uppförstorade pupiller, kalla kroppsdelar och skum i munnarna, säger Bayan Baker till Reuters.

Enligt aktivister träffade raketer med kemvapen förorterna Jubar, Zamalka och Ain Tarma.

Kvinnor och barn bland de döda

En video visar ett bostadsområde i förorten Kafr Batna med mer än 90 döda kroppar, en del av dem barn, kvinnor och äldre. De drabbade förorterna kontrolleras av rebeller.

Den syriska regimen förnekar att att den ligger bakom attackerna. Uppgifterna ifrågasätts också för att attackerna sammanfaller med att ett team från FN nu finns i Damaskus som ska undersöka tidigare anklagelser om att kemiska vapen används.

Vad skulle president Assad tjäna på att omvärlden uppmärksammades på att regimen använder kemiska vapen samtidigt som ett FN-team finns på plats i Damaskus? 

Enligt oppositionen är det bara regimen som har de raketer som krävs för att avfyra de kemiska vapnen.

Syriens kemiska vapen

  • Syrien tros ha senapsgas, sarin, tabun och VX – nervgaser som angriper det centrala nervsystemet – och har inte undertecknat FN-konventionen mot kemiska vapen.
  • Senapsgas är en relativt långsamverkande gas som orsakar brännskador på hud och luftvägar vid inandning.
  • Sarin och tabun verkar snabbare än senapsgas och tas upp av kroppen via andning och hud. Slår mot nervsystemet och ger kramper, andnöd och kvävning. Vätskan som avger gasen dunstar mycket fort.
  •  VX är en modernare nervgas med högre giftverkan än tabun och sarin. Den dunstar inte så snabbt. Gasen kan förgifta ett område under längre tid. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet