Ukrainska volontärer svär en ed före resan till de stridshärjade östra delarna av landet. Foto: TT

Kiev anklagar Moskva för stort krig

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnar för att det ”inte finns någon militär lösning” på Ukraina-krisen samtidigt som Kiev anklagar Ryssland för att föra ett ”stort krig” i Ukraina.

Ban Ki-Moon, som är på resa i Nya Zeeland, understryker att han är mycket orolig över utvecklingen i Ukraina och varnar för en kaotisk och farlig situation.

– Vad som är viktigt i nuläget är att de (EU och USA) måste veta att det inte finns någon militär lösning. En politisk dialog måste föras för att få till en politisk lösning, säger Ban till journalister enligt AFP.

Krimkonflikten

”Krig på tröskeln”

Uttalandet fälldes kort efter att Natochefen Anders Fogh Rasmussen meddelat att Nato i ljuset av Ukrainakrisen planerar att skapa en särskild insatsstyrka. Styrkan, med potentiellt flera tusen soldater, ska kunna sättas in i oroshärdar med så lite som två dagars varsel.

Ett formellt beslut om styrkan ska fattas vid Nato-toppmötet i Wales på torsdag.

Ukrainas försvarsminister Valerij Geletej skriver på Facebook att ”ett stort krig står på vår tröskel, Europa har inte sett dess like sedan andra världskriget”. Geletej varnar enligt AFP för tiotusentals döda.

Ryssland, å sin sida, säger att läget i Ukraina och försvarsalliansen Natos utvidgning är nyckelfaktorer när Moskva ser över landets militära strategi, skriver Reuters med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Ria Novostis källor i Kreml.

”På två veckor”

I natt blev så Rysslands president Vladimir Putins kommentarer till EU-kommissionens avgående ledare José Manuel Barroso kända.

– Om jag vill kan jag ta Kiev på två veckor, ska Putin ha sagt.

Telefonkonversationen ägde rum inför det extra EU-toppmötet i Bryssel i lördags, och återberättades av Barroso på mötet, rapporterar den italienska tidningen La Repubblica. Andra europeiska medier säger sig ha bekräftelse på att Angela Merkel och andra ledare fick uppgifterna av Barroso.

Andemeningen beskrivs som: Provocera mig inte med nya sanktioner.

En tjänsteman vid Rysslands utrikesdepartement säger dock på tisdagen att Putins citat ska ha tagits ur sitt sammanhang, rapporterar Reuters.

Vid toppmötet i Bryssel enades EU-ledarna om att det under denna vecka ska tas fram starkare sanktioner mot Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet