Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Foto: TT

”Kiev bryter mot Genève-avtalet”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i Ukraina visar inga tecken på att komma närmare en lösning. Efter gårdagens eldstrid i Slovjansk höjer Ryssland tonläget mot den ukrainska regeringen.

Styret i Kiev bryter mot Genève-avtalet då man inte avlägsnar ”olagliga demonstranter” från torgen i den ukrainska huvudstaden, hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Lavrov anser att gårdagens dödsskjutningar i Slovjansk visar på att Kiev inte vill ta kontroll över extremister, skriver Reuters.

– Myndigheterna gör ingenting, de lyfter inte ett finger för att ta itu med orsakerna bakom den här djupa krisen i Ukraina.

Den ryske utrikesministern säger vidare att Washington bör ta ansvar för det som sker i Kiev, i stället för att ge Ryssland ultimatum, samt att de internationella försöken att isolera Ryssland kommer att misslyckas.

Oro efter eldstrid

I dag anländer USA:s vicepresident Joe Biden till Ukraina, där krisen inte visar tecken på att mattas trots överenskommelsen i Genève.

Eldstriden nära staden Slovjansk natten till söndagen, där minst tre personer dödades, ledde till hårda anklagelser där Kiev och Moskva skyllde på varandra.

”Ryssland är rasande över denna militanta provokation”, skriver Rysslands utrikesdepartement i en kommuniké enligt Interfax.

Biden träffar presidenten

Biden ska på tisdag träffa Ukrainas president och premiärminister. Han ska också möta företrädare för olika partier och organisationer, enligt Vita huset.

Ukrainas regering har lovat att inte aktivt ingripa mot ockupanterna i landets östra delar under påsken. Samtidigt meddelar organisationen OSSE:s medlare Mark Etherington att han ska försöka åka till Donetsk för att förhandla med proryska grupper medans lugnet varar.

Rysslands president Vladimir Putin har i dag godkänt ett lagtillägg som gör det enklare för rysktalande människor i de forna Sovjetrepublikerna att skaffa sig ryskt medborgarskap, uppger Kreml enligt Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.